Obratite pažnju

NAJBOLJI NAPITAK ZA BOLOVE U RUKAMA, KUKU ILI ZGLOBOVIMA: Ako se mučite sa artritisom, ovo je čaj za vas

Nije svaki čaj za sve bolesti. Ako vas muči artritis, najbolje je da pijete zeleni čaj

Fitnes & Nutricija
Autor:
NAJBOLJI NAPITAK ZA BOLOVE U RUKAMA, KUKU ILI ZGLOBOVIMA: Ako se mučite sa artritisom, ovo je čaj za vas
Foto: Shutterstock

Milioni ljudi na svetu pati od artrisa, bolnog oboljenja zglobova za koje još nema leka koji bi doveo do potpunog izlečenja. Međutim, terapija može da olakša simptome i uspori širenje bolesti.

Dodatno, ishrana može da doprinese smirenju ali i da rasplamsa upalu. Zato treba birati hranu koja deluje antiinflamatorno - orašaste plodove, maslinovo ulje, ribu sa dosta masti. I jedan vrlo jeftin napitak može da pomogne. Reč je o zelenom čaju, punom polifenola koji deluju kao antioksidanti i umiruju upale.

Zbog toga je zeleni čaj dobar ne samo za zglobove, već i za čišćenje kože sklone upalama, kao i za druge zapaljenske procese.

Uz to, važno je i održavati umerenu telesnu težinu da bi zglobovi trpeli što manje opterećenje.

Zeleni čaj
foto: Shutterstock

Zašto je ovaj napitak tako delotvoran?

Zeleni čaj je odlična dopuna dijetama, a njegovi efekti se vide u minimalnom roku. On sadrži katehine, prirodne sastojke koji utiču na sagorevanje masnoće. Takođe, velika količina materije EGCG (epigalokatehin galat) direktno utiče na ubrzavanje metabolizma.

Ako želite da smršate, najbolje je da pijete vruć zeleni čaj uz par kapi limuna.

žena-pije-čaj, čaj
foto: Shutterstock

Vitamin C podstiče sagorevanje masnoća, a limun je jedan od njegovih najboljih izvora. Jedna američka studija je pokazala da, ukoliko unosite odgovarajuću količinu vitamina C, pomažete organizmu da tokom vežbanja sagori 30 odsto masnoća više! Polifenoli iz limuna ponašaju se kao antioksidansi i doprinose stimulisanju jetre da sagoreva masnoće. Osim toga, limun je pun pektina, vlakana koja daju osećaj sitosti.

Na gubitak kilograma utiču i med i cimet. Kada se koriste zajedno, med i cimet ubrzavaju metabolizam i smanjuju osećaj gladi. I imajte na umu da nikad ne preterujete: zeleni čaj se pije samo dva puta dnevno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs