Ishrana se navodi kao prvi faktor rizika, dok u drugu grupu spadaju genetski faktori za dobijanje raka. Od ostalih faktora najznačajniji su težina i fizička neaktivnost. Karcinom (rak) debelog creva je jedan od dve najčešće vrste raka i zahvata više od milion ljudi godišnje u svetu.
Pravilna ishrana
Istraživanje pokazuje da kod ljudi koji jedu uglavnom meso, slučajevi oboljenja od raka debelog creva su četiri puta veći nego kod onih koji jedu uglavnom skrobnu hranu. Zdrav način ishrane podrazumeva što više vlakana, svežeg voća i povrća, a mediteranska kuhinja se posebno preporučuje zbog česte upotrebe maslinovog ulja i ribe.
Koje povrće smanjuje rizik od raka debelog creva saznajte OVDE.
Zaštitni efekt ima i unos kalcijuma, selena, vitamina B, C i E. Fizička aktivnost i povećana telesna masa takođe u velikoj meri utiču na razvoj malignih ćelija. Više od 50 različitih studija je pokazalo da se rizik za nastanak raka debelog creva smanjuje za četvrtinu kod osoba koje su redovno aktivne.
Obavite preglede na vreme
Naučna istraživanja, pri kojima je testiranje na prisutnost krvi u stolici sprovedeno na velikom broju stanovnika, pokazala su da je moguće smanjiti smrtnost od raka debelog creva. Bolest može da se otkrije u početnom stadijumu, kada su izgledi za izlečenje veliki.
Testiranje na nevidljivu krv u stolici je jednostavno i svako može sam da nanese uzorke stolice na test-kartone. Sve osobe sa pozitivnim nalazom se pozivaju na kolonoskopski pregled radi utvrđivanja uzroka pojave krvi u stolici.
Otkrivanje polipa, koji se u većini slučajeva pretvaraju u rak, i njihovo uklanjanje, u potpunosti sprečavaju razvoj zloćudnog tumora. Prevencija ovog karcinoma je vrlo važna jer bolest u ranim fazama ne daje nikakve tegobe. Simptomi se pojavljuju tek kad karcinom uzme maha.