4 NAJZDRAVIJE NAMIRNICE NA PLANETI: Svako treba da jede ovo

Ako imate želju da se hranite zdravije, ne sumnjamo da već znate da je za postizanje tog cilja neophodno da jedete što više povrća.

Fitnes & Nutricija
14:51h Autor:
4 NAJZDRAVIJE NAMIRNICE NA PLANETI: Svako treba da jede ovo
Foto: Shutterstock

Postavlje se pitanje, međutim, koje vrste povrća su najbogatije vitaminima i mineralima, a istovremeno imaju i dovoljno nisku energetsku vrednost da bi vam pomogle da smršate?

Naš savet je da redovno konzumirate sledeće namirnice, kako zbog njihovog ukusa, tako i zbog činjenice da su veoma zdrave.

Spanać

spanać
foto: Shutterstock

Ovo zeleno lisnato povrće je prava riznica hranljivih materija. Spanać ima visok sadržaj vitamina A i K, a bogat je i vlaknima. On je dobar za varenje, srce i imunitet, a neke studije su otkrile i da možda pomaže u prevenciji raka.

Šargarepa

šargarepa
foto: Shutterstock

Pored velike količine vitamina A, šargarepa sadrži i druge hranljive materije kao što su kalijum i vitamini C i K. One su veoma važne za zdravlje očiju, ali i za poboljšanje imuniteta.

Prokelj

prokelj
foto: Shutterstock

Ovo zimsko povrće je jedna od najzdravijih namirnica uopšte. Sadrži puno antioksidanata, koji jačaju imuni sistem i održavaju zdravlje ćelija. Prokelj je takođe bogat vlaknima, magnezijumom, kalijumom i vitaminima A, C, K i B9.

Brokoli

brokoli
foto: Shutterstock

Još jedno izuzetno hranljivo povrće je nesumnjivo brokoli. U sebi ima vitamine K, C i B9, kao i kalijum i mangan.

Beli luk

beli luk
foto: Shutterstock

Naše bake su oduvek govorile da je beli luk prirodni antibiotik. Mada je ova tvrdnja preterana, u njoj se ipak krije zrno istine. Beli luk zaista jača imuni sistem, a ujedno i blagotvorno utiče na nivo šećera u krvi, što ga čini idealnom namirnicom za dijabetičare.

Špargle

Špargla, Špargle
foto: Shutterstock

Iskoristite proleće i što više konzumirajte špargle. Ova ukusna namirnica bogata je vitaminima B9 i K, selenom i mnogim antioksidantima. Špargle su naročito dobre za zdravlje jetre i bubrega, a preporučuju se i trudnicama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs