Postavlje se pitanje, međutim, koje vrste povrća su najbogatije vitaminima i mineralima, a istovremeno imaju i dovoljno nisku energetsku vrednost da bi vam pomogle da smršate?
Naš savet je da redovno konzumirate sledeće namirnice, kako zbog njihovog ukusa, tako i zbog činjenice da su veoma zdrave.
Spanać
Ovo zeleno lisnato povrće je prava riznica hranljivih materija. Spanać ima visok sadržaj vitamina A i K, a bogat je i vlaknima. On je dobar za varenje, srce i imunitet, a neke studije su otkrile i da možda pomaže u prevenciji raka.
Šargarepa
Pored velike količine vitamina A, šargarepa sadrži i druge hranljive materije kao što su kalijum i vitamini C i K. One su veoma važne za zdravlje očiju, ali i za poboljšanje imuniteta.
Prokelj
Ovo zimsko povrće je jedna od najzdravijih namirnica uopšte. Sadrži puno antioksidanata, koji jačaju imuni sistem i održavaju zdravlje ćelija. Prokelj je takođe bogat vlaknima, magnezijumom, kalijumom i vitaminima A, C, K i B9.
Brokoli
Još jedno izuzetno hranljivo povrće je nesumnjivo brokoli. U sebi ima vitamine K, C i B9, kao i kalijum i mangan.
Beli luk
Naše bake su oduvek govorile da je beli luk prirodni antibiotik. Mada je ova tvrdnja preterana, u njoj se ipak krije zrno istine. Beli luk zaista jača imuni sistem, a ujedno i blagotvorno utiče na nivo šećera u krvi, što ga čini idealnom namirnicom za dijabetičare.
Špargle
Iskoristite proleće i što više konzumirajte špargle. Ova ukusna namirnica bogata je vitaminima B9 i K, selenom i mnogim antioksidantima. Špargle su naročito dobre za zdravlje jetre i bubrega, a preporučuju se i trudnicama.