Masala tradicionalni indijski čaj osnažuje i jača imunitet! Stimuliše rad creva, pa tako smanjuje nadutost. Takođe, ubrzava metabolizam, što olakšava gubitak kilograma. Poboljšava koncentraciju, ublažava vrtoglavicu i redukuje stres.
Šta je masala?
Reč masala u Indiji označava bilo koju mešavinu začina. Ona se koristi pripremu čaja i varira od regiona do regiona, pa čak i od porodice do porodice.
I vi možete da dodate neki vaš omiljen začin i napravite svoju idealnu kombinacju za ovaj čaj.
Sastojci za 4 osobe:
- 3 vrećice crnog čaja
- 4 šolje vode
- 1/2 kasičice mlevenog ili parče štapića cimeta
- 1/2 kasičice mlevenog ili parče svežeg, rendanog đumbira (oko 2 cm)
- 1/2 kasičice zelenog kardamoma
- 1/2 kasičice crnog bibera u zrnu
- 1/2 kasičice karanfilića
- 1 kasičica korijandera
- 1 šolja mleka
- po želji med ili neki drugi zaslađivač
Priprema:
U ključalu vodu dodati začine, poklopiti i kuvati na laganoj vatri 10 minuta. Dodati vrećice čaja, skloniti sa vatre i ostaviti poklopljeno još 10 minuta. Potom sipati mleko i zagrejati do temperature prijatne za piće. Čaj ne bi smeo da provri, kada dodate mleko. Procedite ga i služiti sa medom ili nekim drugim zaslađivačem.
Čaj obavezno kuvati u emajliranoj posudi, po mogućstvu sa tamnim premazom jer ostaju fleke od začina.
Predlog mešavine zašina
Možete da smrvite zajedno: kardamom, cimet, sušeni đumbir, karanfilić i crni biber. Kardamom bi trebalo da dominira ovom kombinacijom. A specifičan ukus daje i sveži đumbir.
Od začina, moguće je dodati još i: muskatni oraščić, anis, ružine latice, koru pomorandže, vanilu.
Oštar ukus koji mu daju sveži đumbir i biber baš prijaju iscrpljenom i oslabljenom organizmu.