SAZNAJTE VIŠE

HRANA KOJA POJAČAVA PROIZVODNJU KOLAGENA: Zateže kožu i pomaže u obnavljanju ovog važnog proteina!

U nastavku pogledajte kojih pet namirnica ima ključnu ulogu kada je reč o proizvodnji kolagena.

Fitnes & Nutricija
Autor:
HRANA KOJA POJAČAVA PROIZVODNJU KOLAGENA: Zateže kožu i pomaže u obnavljanju ovog važnog proteina!
Foto: Profimedia

Kolagen je protein koji je neverovatno važan za održavanje mladosti kože. Kako starimo, kolagen se razgrađuje i elastičnost kože se gubi. Mnogo je činovnika načina života koji pridonose pojavi znakova starenja, a time i smanjenju nivoa kolagena.

Srećom, određena hrana može pomoći u obnavljanju ovog važnog proteina.

1. Riba

Riba, a posebno morska bogata je mineralima koji su zaslužni za proizvodnju kolagena, kao što je cink. Sadrži i puno omega-3 masnih kiselina koje pomažu u održavanju vlažnosti i elastičnosti kože.

2. Chia sjemenke

Čija semenke su budućnost lepe kože, prvenstveno zahvaljujući svojim neverovatnim svojstvima. Omega-3 masne kiseline, koje su njima bogate, deluju protiv akni i bora ali vrlo povoljno utiču i na brži rast kose i noktiju.

3. Zeleno povrće

Gotovo svo zeleno povrće sadrži klorofil, pigment koji povećava nivo prokolagena u organizmu. Klorofil takođe štiti kožu od starenja, jer ga telo koristi za borbu protiv slobodnih radikala i UV zraka koje oštećuju kožu.

4. Rajčica

Bogata je likopenom koji štiti kožu od UV zraka i podstiče sintezu kolagena. Sve što trebate za zdravu, glatku i kožu bez akni su sveže rajčice.

Rajčica je bogata vitaminima, poput vitamina A, C, E, K i B6, koji koži osiguravaju potrebnu ishranu. Svakodnevnim konzumiranjem paradajza koža lica će postati sjajna i glatka, akne će nestati kao i ožiljci od akni.

Kiselost u paradajzu može pomoći i uravnotežiti pH vrijednosti u vašoj koži.

5. Avokado

Jedan od najboljih izvora zdravih masti je avokado. Sadrži i korisne masti koje jačaju zdravlje kože i povećavaju proizvodnju kolagena.

Prema nekim istraživanjima, u zemljama u kojima stanovnici konzumiraju velike količine nezasićenih masti, pojava bora je znatno manja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs