sirup od maslačka

ČISTI ŽELUDAC, LEČI KAŠALJ KOD DECE, SAVRŠEN DODATAK ISHRANI TRUDNICA I DOJILJA: Ovaj sirup je lek za 100 bolesti!

Maslačci su u sezoni. Pronađite livadu udaljenu od saobraćajnog haosa i zagađenja, naberite njihove cvetove i stabljike pa pripremite domaći sirup protiv kašlja i brojnih drugih bolesti

Fitnes & Nutricija
12:47h Autor:
ČISTI ŽELUDAC, LEČI KAŠALJ KOD DECE, SAVRŠEN DODATAK ISHRANI TRUDNICA I DOJILJA: Ovaj sirup je lek za 100 bolesti!
Foto: Shutterstock

Maslačak je neverovatno zdrava samonikla biljka iz porodice glavočike (asteraceae) koja je bogata vitaminom A i C, te kalcijumom, kalijumom i natrijumom. Reč je o vrlo lekovitoj biljci koja podstiče rad bubrega, jetre i probavnog sistema, smanjuje holesterol, jača krv, a pomaže i kod alergija.

Raste na livadama s umerenom i hladnom klimom, a može se iskoristiti od korena do cvetova. Od njegovog korena najčešće se priprema čaj koji pomaže kod probavnih tegoba, a njegova konzumacija preporučuje i osobama koje pate od dijabetesa. Stabljike maslačka smatraju se čistačem organizma koje reulišu rad metabolizma, pročišćuju krv i želudac. Najpoznatije su jer pomažu u rešavanju problema virusnih bradavica. 'Mleko' iz sredine stabljike potrebno je mazati na bradavicu sve dok se ona ne osuši i otpadne.

Rani prolećni listovi maslačka (divlji radič) koriste za pripremu salata i variva, a preporučuju se u ishrani trudnica, dojilja i žena i menopauzi. Jestivi su i cvetovi maslačka, koje je najbolje nabrati u podne kada su najotvoreniji. Od cvetova maslačka najčešće se priprema sirup ili 'med' koji se može dodati različitim poslasticama, ili samostalno piti kao lek, odnosno prvenstveno kao sirup protiv kašlja kod dece.

Sastojci za sirup od maslačka:

  • 200 grama cvetova maslačka zajedno sa stabljikom
  • 2 limuna
  • 1,5 litara vruće vode
  • 1 kg šećera

Priprema sirupa od maslačka:

1. Usitnite stabljike i cvetove maslačka pa ih prelijte vrućom vodom. 2. Dodajte limun narezan na kriške ili isceđen sok limuna pa sve zajedno kuvajte na laganoj vatri oko pola sata. 3. Procedite tečnost, dodajte još šećera pa kuvajte još 15 minuta. 4. Vrući sirup prelijte u prethodno sterilizovane staklene flaše ili tegle i pažljivo zatvorite. Čuvajte na tamnom i hladnom mestu taman do sledeće sezone maslačaka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs