SAZNAJTE VIŠE

OBAVEZAN DODATAK U ISHRANI KADA NASTUPI MENOPAUZA: Svaka žena treba da jede ove semenke kada napuni 50 godina!

Semenke su odličan izvor vitamina i proteina, kao i minerala i jedinstvenih eteričnih ulja. Imaju lekovito dejstvo na naš organizam i zato se preporučuju posebno ženama starijim od 45 godina.

Fitnes & Nutricija
Autor:
OBAVEZAN DODATAK U ISHRANI KADA NASTUPI MENOPAUZA: Svaka žena treba da jede ove semenke kada napuni 50 godina!
Foto: Thinkstock

Poznato je da tokom najvećih hormonalnih promena, tokom menopauze, žene treba da promene ishranu ili da u ishranu dodaju neke jedinstvene sastojke koji će blagotvorno uticati na zdravlje, pomoći u ublažavanju simptoma tokom hormonalnih promena, pomoći u održavanju vitalnosti i blistave i zategnute kože.

Tokom menopauze hormon estrogen počinje da opada, što često dovodi do nakupljanja viška kilograma, povećanja holesterola, pa čak i drugih zdravstvenih problema. Zbog toga je neophodna promena u ishrani i promenjen način života ako želimo da što više sprečimo sve gorenavedene negativne aspekte i prelazak u drugi period života.

Pravi izbor koji se može uvrstiti u našu ishranu mogu biti semenke, koje se smatraju osnovnim gradivnim elementima omega 3 masnih kiselina, koje sprečavaju iznenadne valunge žena u menopauzi, smanjuju noćno znojenje i značajno smanjuju visok nivo triglicerida. U nastavku otkrijte koje su to 4 semenke koje obavezno treba da uvrstite u ishranu tokom premenopauze ili menopauze.

Čia semenke

čia semenke
foto: Shutterstock

Čia semenke su izuzetno male, ali su neverovatno bogate hranljivim materijama. Neophodan sastojak drevne ishrane Asteka i Maja, ove semenke su vekovima bile nadaleko hvaljene, upravo zbog svojih zdravstvenih prednosti. Antioksidansi, minerali, vlakna i omega-3 masne kiseline u čia semenkama mogu poboljšati zdravlje srca, podržati jake kosti i poboljšati regulaciju šećera u krvi.

Čia semenke su bogate omega 3 masnim kiselinama, za koje se kaže da ih ima više od samog lanenog semena. Sadrže antioksidante, a samo 2 supene kašike ovog semena imaju 18% kalcijuma i 4 grama proteina. Imaju nizak sadržaj holesterola i natrijuma i bogati su vlaknima, kalcijumom, fosforom, magnezijumom, bakrom, kalijumom, magnezijumom, gvožđem i cinkom. Kombinujte dodatak čia semenki u smutije, jogurte i napravite divan i ukusan čia puding, ali možete ih dodati i ovsenim pahuljicama. Čia semenke su pune antioksidanata, supstanci koje pomažu da se ubrza proces regeneracije kože i spreče dalja oštećenja. Takođe mogu povećati nivo kolagena, što zauzvrat daje zategnutu i ​​blistavu kožu.

Laneno seme

Laneno Seme
foto: Shutterstock

Laneno seme je najčešći biljni izvor omega-3 masnih kiselina, sadrži i vlakna, antikancerogene supstance ili lignane koji smanjuju noćno znojenje žena u menopauzi, omega-6 masne kiseline, visokokvalitetne proteine (20%), vitamine B1, B2, C i E, cink i gvožđe.

Laneno seme pomaže u podmlađivanju kože, poboljšava varenje, ubrzava metabolizam i eliminiše višak kilograma. Ako zaista želimo da maksimalno iskoristimo laneno seme, potrebno je da pre upotrebe sameljemo laneno seme, samo ćemo tako iz njega dobiti što više njegovih hranljivih materija i sprečiti da seme jednostavno pređe kroz naš digestivni trakt. Kada jedemo laneno seme, moramo da vodimo računa o unosu dovoljno vode, jer ove semenke vezuju mnogo vode, a ako nema dovoljno vode u crevima i telu, doći će do zatvora, umesto pravog efekta koji laneno seme može imati na naš metabolizam.

Susam

Susam
foto: Profimedia

Susam je odličan izvor proteina, kalcijuma i magnezijuma. 100 g susama sadrži folnu kiselinu koja je neophodna ženskom organizmu, a samo 2 kašičice ovog semena ojačaće kosti, zglobove i ubiti želju za slatkišima. Uspešno se bori protiv raka i poboljšava opšte zdravlje. Ove semenke su izuzetno hranljive, poseduju veliku količinu mangana, bakra, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, triptofana, kao i cinka koji obezbeđuje lep i zategnut izgled kože, vitamina B, fosfora, vlakana i proteina i zdravih masti.

Pošto susam sadrži velike količine proteina, neophodan je za zdravlje žena tokom menopauze, jer su proteini ključni gradivni blok hormona i svih ćelija u našem telu. Takođe, blagotvorno deluje na digestivni trakt i otklanja nadimanje.

Kinoa

Kinoa
foto: Profimedia

Kinoa sadrži 9 esencijalnih proteina, vitamine, aminokiseline, enzime i važne minerale. Kinoa je odlična zamena za meso, jer sadrži visoku vrednost proteina. Pomaže u opuštanju mišića tela i krvnih sudova, ali i u borbi protiv raka, dijabetesa i ateroskleroze. Kinoa sadrži nekoliko biljnih jedinjenja koja mogu imati koristi za zdravlje na nekoliko načina.

Dva flavonoidna biljna jedinjenja koja su posebno dobro istražena su kvercetin i kempferol. Ovo su glavni flavonoidi koji se nalaze u kinoi. Kvercetin i kempferol imaju antiinflamatorna svojstva i deluju kao antioksidansi u telu, što znači da pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih nestabilnim molekulima zvanim slobodni radikali.

Konzumiranje hrane bogate flavonoidima, kao što je kinoa, može pomoći u unapređenju opšteg zdravlja, dok kinoa uspešno sprečava kardiovaskularne bolesti, starenje kože i kostiju i jača kosu i nokte.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs