DIJETA SA JAJIMA SKIDA KILOGRAME BRZINOM SVETLOSTI: Probajte ovu jednostavnu ishranu u kojoj nema gladovanja! (JELOVNIK)

Čuvene novogodišnje odluke stupaju na snagu, a jedna od najčešćih je definitivno ona da je sada krajnje i pravo vreme za menjanje ishrane i dijetu.

Fitnes & Nutricija
09:27h Autor:
DIJETA SA JAJIMA SKIDA KILOGRAME BRZINOM SVETLOSTI: Probajte ovu jednostavnu ishranu u kojoj nema gladovanja! (JELOVNIK)
Foto: Shutterstock

Dijete su često naporne, dosadne i neefikasne, međutim uz dijetu s jajima, koju je pre četrdesetak godina primenila ni manje ni više čelična žena Engleske, trebalo bi da izgubite i priličan broj kilograma u kratkom vremenu.

Dijete sa jajima

Dijeta s jajima jedna je od takozvanih metoda mršavljenja s niskim udelom ugljenohidrata (i puno masnoća) i trebala bi da nam pomogne da izgubimo težinu. To znači da se puno belančevina apsorbira, a ugljenohidrati se uglavnom izbegavaju. Na dijeti s jajima trebalo bi da konzumiramo do 35 jaja nedeljno, dakle do pet dnevno.

Budući da telo više ne mora da sagoreva ugljenohidrate, ono se vraća na vlastite zalihe masti.

Pozitivna nuspojava: belančevine osiguravaju da se mišićna masa ne razgradi.

Dijetu s jajima je započela bivša premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Margaret Tačer. Tada joj je bio cilj da dođe do željene težine pre pobede na izborima. Kažu da je zahvaljujući dijeti s jajima uspela da u dve nedelje izgubi 9 kilograma.

Kakav efekat ima na telo?

Jaja su godinama imala lošu reputaciju – i to pogrešno – zbog visoke vrednosti holesterola. Naime, holesterol koji se nalazi u jajetu gotovo da ne utiče na vrednosti holesterola u krvi.

Čak su zdrava, jer osim proteina sadrže i druge dobre sastojke. Između ostalog i vitamine D, B12 i K , biotin, minerale u obliku gvožđa i selena Osim toga, jaje sadrži visok udeo nezasićenih masnih kiselina, koje se smatraju posebno zdravim

Istraživanje pokazuje da jaja pomažu pri mršavljenju

Kada je u pitanju mršavljenje, ovi sastojci pomažu u dugotrajnom zasićenju tela i pokretanju metabolizma masti. Istraživanje Univerziteta "Saint Louis" pokazalo je da jaja generalno imaju pozitivan učinak na težinu.

U sklopu istraživanja je jedna grupa ljudi s prekomernom telesnom težinom morala svako jutro da pojede dva jaja za doručak, dok je druga grupa jela pecivo koje je imalo otprilike isti broj kalorija.

Rezultat: ispitanici koji su jeli jaja imali su 60 posto veći gubitak težine od kolega koji su jeli pecivo. Tokom dana unosili su 330 kalorija manje.

Dijeta sa jajima nije brza dijeta

Za razliku od onoga što bi u početku mogli da pomislite, dijeta s jajima nije klasična brza dijeta, jer to bi značilo da možete da jedete samo jaja.

Prema principu unosa niske količine ugljenohidrata, ovde je dopuštena i druga hrana. To uključuje: paradajiz, krastavce, papriku, luk, brokoli, spanać, jabuke, banane, mandarine, jagode, pileće ili ćureče meso, nemasnu ribu, niskokalorična pića, kafu...

Međutim, namirnice koje bi trebalo da se izbegavaju su proizvodi od belog brašna ili gotova jela, masti, šećer, alkohol.

Jelovnik

Doručak: razmutite dva jaja i dodajte komadiće paradajza. Tu je i citrusno voće poput narandže ili grejpa i šoljica čaja ili kave.

Ručak: mali file pilećih prsa i salata od paradajza, paprike, krastavca i maslina. Za dezert opet agrumi poput grejpa. Uz to popijte dobar sok od jabuka.

Večera: dva jaja (kuvana), s malo svežeg sira i šolja čaja.

Loše strane ove dijete

Jaja su zdrava, ali uvek treba paziti na meru. Količina belančevina koju preporučuje Nemačko nutricionističko društvo (DGE) je 0,8 grama po kilogramu telesne težine dnevno za odrasle.

Za ženu od 60 kilograma to bi bilo 48 grama belančevina (dobra 3 jaja dnevno). Gornja granica je dva grama po kilogramu telesne težine dnevno.

Na primer, ako svako jutro pojedete jaje za doručak, ne možete da pogrešite. Zdrava osoba može bez problema da drži dijetu s jajima i do dve nedelje, nakon čega bi ponovno trebalo da jede uravnoteženiju hranu.

Jednostrana ishrana, inače, može da dovede do simptoma nedostatka nutrijenata.

Jo-jo efekt nije isključen ako jedete na isti način nakon dijete kao pre. Za dugotrajno mršavljenje prikladnija je uravnotežena ishrana ili dijete koje se smatraju zdravima, poput mediteranske ishrane i dosta vežbanja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs