strašno

OSTALA JE BEZ MLAĐE SESTRE KOJU JE POKOSIO TUMOR, A SADA I ONA VODI ISTU BORBU: Legendarna teniserka boluje od raka!


Legendarna teniserka Kris Evert bori se s rakom jajnika, opakom bolešću kojoj je 2020. podlegla njena mlađa sestra. Međutim, slavnoj teniserki je tumor otkriven na vreme, u ranom stadijumu, pa postoje velike šanse za izečenje.

Lepi & Zdravi
11:16h Autor:
OSTALA JE BEZ MLAĐE SESTRE KOJU JE POKOSIO TUMOR, A SADA I ONA VODI ISTU BORBU: Legendarna teniserka boluje od raka!
Foto: Profimedia

Teniska legenda Kris Evert (67) i sportska komentatorka televizijske mreže ESPN, Australian Open pratiće iz svog doma na Floridi. Njen plan je da komentiše u televizijskom studiju mečeve Grend Slema koji je dvaput osvojila.

Kris je svoju koleginicu koja joj je početkom prošlog meseca poslala poruku, začuđena što se taj dan nisu čule i podelile dnevne zadatke, šokirala vešću da boluje od raka.

"Trenutno ne mogu da pričam. Danas sam dobila rezultate patološkog nalaza. Pokazalo se da imam zloćudni tumor u jajovodu, sledeće nedelje idem na operaciju, a zatim na hemoterapiju".

Trebalo joj je vremena da se organizuje i pripremiti za borbu s rakom, što je njena televizijska kuća poštovala i omogućila joj privatnost. A kad se sve sleglo, Kris Evert je ovog vikenda vest o malignoj bolesti podelila s celim svetom, piše “The Sun”.

- Kao neko ko je uvek imao kontrolu nad svojim životom, nemam pojma kako ću reagovati na hemoterapiju. Moram da se prepustim nečem višem - izjavila je osvajačica 157 pojedinačnih titula, uključujući sedam Rolan Garosa, šest US Opena, tri Vimbldona i dva Australijan Opena, kao i osam trijumfa Fed Kupa sa sa Amerikom.

Kris Evert
foto: Profimedia

Razlog zbog kojeg polaže nade je bolni gubitak tri godine mlađe sestre Džejn Evert Dubin, takođe teniserke koja je, 2020. preminula u 62 godini.

Srećom, Kris Evert je za bolest, za koju očigledno ima genetske predispozicije, saznala u ranoj fazi, nakon preventivne histerektomije. Rak se nije proširio, a ove nedelje započela je svoju prvu od šest planiranih hemoterapija, objavila je njena televizijska kuća.

Redovni pregledi, testovi na količinu proteina antigena te vrste raka u njenoj krvi (tumorski markeri), ultrazvuk i magnetna rezonancija, dosad su bili negativni. Da nije pazila na zdravlje, šanse protiv podmuklog raka jajnika, bile bi joj puno manje, izveštava ESPN.

Njena sestra nije bila te sreće. Prvi znakovi da nešto nije u redu pojavili su se u oktobru 2017., kad su žurile na let za Singapur gde se održavalo WTA finale.

Teniski meč između Karoline Voznjacki i Venus Vilijam bio je najvažniji događaj tog meseca. Malo je falilo da zakasne, a Kris Evert je tada primetila da njena sestra gubi dah. Obećala joj je da će posetiti lekara čim se vrate kući, ali dok je to uradila, prošlo je neko vreme.

- Kao mnoge druge žene, Džejn je brinula o svim ostalima - otkrila je kasnije bivša šampionka. Dok je otišla na pregled, rak se proširio.

Kris Evert
foto: Profimedia

Podrška kolega

- Čak 70-80 posto raka jajnika dijagnostifikuje se u fazi 3 ili 4 fazi. Dovoljna su samo tri meseca da se bolest iz prve faze proširili na stomak - pojasnio je Dr. Džoel Kardenas s odeljenja za ginekologiju i onkologiju na klinici Kleveland na Floridi, lekar teniske legende. A ona je, pak, vrlo teško podnela poslednje dve i po godine života svoje sestre.

"Opisala bi ih, u nedostatku bolje reči, kao brutalne. Nosila se s brojnim hemoterapijama, eksperimentalnim tretmanima, operacijama, zahvatima, portalima, iglama i podmuklim bolom. Borila se do gorkog kraja. Porodici koja ju je pratila na tom putovanju, bilo je bolno da je gleda - ispričala je teniska legenda.

Sve o sestri i svojoj borbi za život podelila je kako bi podsetila žene na potrebnu brigu o sebi. Nakon objave, usledile su brojne reči podrške i snage.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs