Jasno je da hrana utiče na ljudski organizam na bezbroj načina, a jedan od njih tiče se i termoregulacije.
Takva hrana se obično duže vari, što podstiče proces termogeneze, odnosno stvaranje toplote u organizmu.
Savetuje se da tokom zime unosite hranu bogatu zdravim mastima, proteinima i ugljenim hidratima, odnosno složenim namirnicama koje se obrađuju u organizmu nešto duže.
Banane
Ova voćka sadrži velike količine vitamina B i magnezijuma, koji su važni za normalno funkcionisanje štitne i nadbubrežne žlezde, koje učestvuju u termoregulaciji. Pored toga, one će vam poboljšati memoriju i raspoloženje i pomoći da lakše utonete u san.
Đumbir
Koren ove biljke spada u najzdravije darove prirode, a jedna od prednosti đumbira je i to što stimuliše termogenezu. Uz to, ima i dijaforetsko dejstvo, što znači da pomaže telu da se zagreje iznutra i podstakne znojenje.
Ovsena kaša
Započnite hladni zimski dan kašom kako biste se zagrejali za početak novog radnog dana. Ova žitarica odličan je izvor vlakana, blagotvorno deluje kod ljudi koji imaju visok holesterol i pruža osećaj sitosti.
Kafa
Kofein može da ima mnoge prednosti, a jedna od njih je i to što ubrzava metabolizam i time povećava telesnu temperaturu. Verovali li ne, ledena kafa još je efikasnija jer ima više kofeina. Naravno, u decembru ćete se radije okrenuti vrućoj ili toploj kafi, koja će značajno pomoći u zagrevanju tela.
Crveno meso
Jagnjetina, svinjetina i govedina odlični su izvori gvožđa, minerala koji prenosi kiseonik kroz organizam, a ljudi s manjkom gvožđa često imaju hladne ruke i stopala ili se lako zamaraju. Dakle, više gvožđa znači i toplije telo. Pored toga, crveno meso obiluje i vitaminom B12, koji doprinosi zdravlju nervnog sistema i jačem imunitetu.