DA Li STE ZNALI?

EVO KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU BELIH I SMEĐIH JAJA!

Jaja su namirnica koju većina najviše koristi kao samo jelo ili kao deo brojnih jela.

Recepti
Autor:
EVO KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU BELIH I SMEĐIH JAJA!
Foto: Shutterstock

Kupovina jaja možda zvuči kao jednostavan zadatak, ali širok spektar opcija može da nametne brojna pitanja od veličine, preko boje, pa sve do pakovanja.

Koja je razlika između smeđih i belih jaja?

Boja ljuske jajeta zavisi od rase kokoške koja nosi jaje, a ne od ishrane, životne sredine ili drugih faktora. I bela i smeđa jaja su prirodna, kao i druge nijanse sive boje. Ne postoji apsolutno nikakva razlika u ukusu ili kvalitetu jajeta na osnovu boje ljuske.

Razlika je u genima.

“Bela jaja legu kokoške sa belim perjem, dok žuta jaja legu koke sa šarenim i crvenim perjem. Takođe, postoji i vrsta Amerukana kokoški koje legu jaja sa plavom ljuskom”, objasnio je Tro. V. Bui sa Univerziteta Kornel za New York Times.

Bele kokoške često nose bela jaja, a smeđe, crvenkaste kokoške imaju više pigmenta u ljusci jajeta.

Jaja, Kuvanje jaja, Kuvana jaja
foto: Profimedia

Da li je veličina jaja bitna?

Veličina jaja može zavisiti od različitih razloga, poput rase pilića ili ishrane, ali najznačajniji faktor je starost, pri čemu starije kokoške nose veća jaja. Iako veličina jaja ne utiče na kvalitet, može napraviti razliku ako pečete ili pripremate recept.

Koji je najbolji način za čuvanje jaja kod kuće?

Većina frižidera ima prostor za skladištenje jaja na vratima, ali ovo nije najbolje mesto za njihovo držanje. Jaja se najbolje čuvaju u kutiji u kojoj su kupljena, unutar glavnog dela frižidera, gde je temperatura najkonzistentnija. Ovo je poželjnije u odnosu na vrata frižidera, koja se otvaraju i zatvaraju i mogu da variraju u temperaturi i nivoima vlage. Sveža jaja obično traju oko šest nedelja u frižideru, ali mogu da traju i duže. Da biste proverili da li vam je jaje pokvareno, nežno ga dodajte u visoku čašu vode - ukoliko potone, dobro je, ali ako pluta, bacite ga, piše Real Simple.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs