Jaja se mogu naći na skoro svakoj listi zdrave hrane: puna su belančevina, vitamina, minerala i zdravih masti. Međutim, mnogi nutricionisti smatraju da velike količine jaja ne samo da nisu korisne za telo, već mu mogu naneti i ozbiljnu štetu. Da li je to tačno i u kojim količinama vredi jesti jaja kako bismo od njih imali samo koristi, otrivamo u nastavku.

Za početak vredi napomenuti prednosti proizvoda. Jaja su skladište hranljivih sastojaka. Belance daje telu potrebne aminokiseline, kojima se ne mogu pohvaliti svi proizvodi. Žumance je izvor vitamina A, D, E, K (koji se savršeno apsorbuju zahvaljujući mastima) i praktično kompletan set vitamina B.

Žumance je bogato antioksidantima - supstancama koje se bore protiv slobodnih radikala, štiteći telo od oštećenja, usporavajući upalne reakcije, pomažući u suočavanju sa spoljnim znacima starenja i poboljšavajući stanje kose, kože i noktiju. Pored toga, jaja sadrže minerale koji jačaju kosti i zglobove i podstiču proizvodnju kolagena.

Šta nauka kaže?