ZDRAVLJE ŽENe

OVE 3 NAMIRNICE SU SPAS ZA ŽENE U MENOPAUZI: Vrve od proteina i vlakana, a ne dodaju kilograme!


Sa dolaskom menopauze pravo je vreme razmisliti u promenama navika kada je reč o ishrani i fizičkoj aktivnosti, kako bismo sačuvali fizičko i mentalno zdravlje, ali i željenu figuru tela.

Lepi & Zdravi
Autor:
OVE 3 NAMIRNICE SU SPAS ZA ŽENE U MENOPAUZI: Vrve od proteina i vlakana, a ne dodaju kilograme!
Foto: Shutterstock

Jedan od najvećih faktora gojaznosti jeste konzumiranje nezdrave hrane za užinu, poput čokolada, slatkiša, čipsova, gaziranih i slatkih napitaka itd.

Ova hrana je puna šećera, veštačkih aroma, hemikalija, sadrži previše soli i nepovoljno utiče i na zdravlje i lepotu.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su savršen izvor energije jer su bogati proteinima. Na primer, orasi sadrže omega 3 masne kiseline i odlični su za vašu kosu i kožu. Brazilski orasi su odlični za hormone, kožu i protiv starenja.

Takođe, bademi su odličan izvor proteina - sadrže vitamin E i bogati su kalcijumom i magnezijumom. Lešnici su takođe sjajan izvor proteina i vlakana.

bademi
foto: Shutterstock

Otprilike se preporučuje šaka orašastih plodova, najpre badema, dok brazilski orah je dovoljan u količini jedan do dva ploda.

Semenke bundeve

Semenke bundeve su pune kvalitetnih ulja koja će pomoći vašim zglobovima, podstaći funkcionisanje mozga, a takođe su pune magnezijuma, kalcijuma i cinka. Osim za grickanje, semenke bundeve možete koristiti i u raznim jelima, poput salati ili čorbi.

Semenke Bundeve
foto: Shutterstock

Suvo voće

Sušeno voće sadrži puno šećera, pa je važno da da ga jedete u malim količinama. Sušene šljive su na primer odlične za varenje i borbu protiv zatvora. Možete uvek imati malo sušenog voća u torbi kako biste užinali nešto zdravo i slatko.

Suve šljive
foto: Shutterstock

Iako navedene namirnice takođe mogu biti kalorične, one su svakako bolji i zdraviji izbor od krofni, kolača, čipsa i keksa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs