Da li se slažete sa njom?

VELIKA RUSKA BALERINA OVAKO JE ODRŽAVALA VITKU LINIJU: Ovo pravilo nikad nije prekršila!

Maja Pliseckaja bila je jedna od najpoznatijih balerina na svetu. Rusija se i dan danas ponosi njome, iako nas je napustila pre šest godina

Fitnes & Nutricija
Autor:
VELIKA RUSKA BALERINA OVAKO JE ODRŽAVALA VITKU LINIJU: Ovo pravilo nikad nije prekršila!
Foto: Profimedia

Maja Pliseckaja je pretrpela mnogo teških iskušenja: njen otac je streljan 1937. godine, njena majka je poslata u izgnanstvo. I sa žigom ćerke narodnog neprijatelja, morala je da se probije kroz trnje do svog neverovatnog sna: da igra na sceni Boljšoj teatra, da oduševi ljude plesom i neobičnom lepotom.

Maja Pliseckaja se i dalje smatra ikonom stila, ženom delikatnog, romantičnog ukusa, čija se privlačnost sa scene prenela u stvarni život i ostala večna. Velika balerina je čak jednom govorila o tome:

"Iskreno govoreći, generalno volim sve što je moderno, jer moderno odražava vreme."

Tajne lepote Maje Plisecke su na prvi pogled jednostavne, ali svaka od njih ima posebno značenje. Filozofski, moglo bi se reći.

Maja Pliseckaja
foto: Profimedia

Maja je pažljivo vodila računa o nezi kože lica. Naravno, francuska kozmetika je bila nedostupna u Sovjetskom Savezu, pa je Maja Pliseckaja pravila maske od krastavca ili jagoda. Štaviše, vredi napomenuti da u svojoj mladosti uopšte nije koristila šminku.

Na prijemu u Beloj kući ostavila je neizbrisiv utisak na Roberta Kenedija, predsednikovog brata. Bio je oduševljen, slikovito rečeno, plamtećom lepotom balerine. Vitka žena labudovog vrata, delikatnih crta nadahnutog lica – Maja Pliseckaja je potisnula priznate holivudske lepotice u drugi plan.

Kada je u pitanju njena ishrana, pridržavala se jednog zlatnog pravila: nemojte se prejedati.

Maja Pliseckaja
foto: Profimedia

I, na iznenađenje modernih žena, ponekad je volela da jede "nedozvoljene" stvari: kobasice sa pivom ili haringu. Jednom, posle takvog obroka, iskreno je priznala da su, ipak, „hleb i maslac najbolja stvar koju su ljudi izmislili“.

Međutim, kada je bilo potrebno, Maja Plisetskaja je prelazila samo na povrće i voće, na razne žitarice.

"Ako si gladna jedi jabuku; ako ti se ne jede jabuka - nisi gladna," rekla je ona jednom prilikom.

Po njenom mišljenju, svaka žena ima ogromnu kreativnu moć. I važno je iskoristiti ovaj dar koji joj je dat odozgo.

Ako ništa ne radiš, nego samo ležiš na kauču, onda neće biti forme... Čovek se ulenji", upozorava ona one koji su se pomirili sa teškoćama koje nas prate celog života.

Maja Pliseckaja
foto: Profimedia

Maja Pliseckaja je bila duboko uverena da je ljubav osećaj koji ne dozvoljava starenje i drži ženu u stanju večne mladosti. Treba napomenuti da je njen brak sa poznatim kompozitorom Rodionom Ščedrinom, bio srećan i dug, te da je inspirisao balerinu da bude kreativna. Balerina je kao ptica lebdela iznad scene: međusobna, strastvena i požrtvovana ljubav u porodici pomogla joj je da stvori legendarnu karijeru. Nije bilo granice divljenju publike, kada je ona u osamdesetoj izvela jednu od svojih predstava.

"Celog života težim novim stvarima, celog života gledam u budućnost, uvek me to zanimalo!" - ove reči savršeno karakterišu veliku balerinu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs