obratite pažnju

D DIMER NIJE JEDINA INDIKACIJA ZA DAVANJE TERAPIJE: Doktor Dario Jocić razrešio sve zablude o trombozi!

Povišen D dimer ne mora da bude signal odvijanja tromboze u telu, objasnio je vaskularni hirurg dr Dario Jocić.

Lepi & Zdravi
13:47h Autor:
D DIMER NIJE JEDINA INDIKACIJA ZA DAVANJE TERAPIJE: Doktor Dario Jocić razrešio sve zablude o trombozi!
Foto: Printscrenejutjub/ K1 Televizija

Povišen D dimer ne mora da bude signal odvijanja tromboze u telu, objasnio je vaskularni hirurg dr Dario Jocić. Vaskularni hirurg dr Dario Jocić govorio je u Novom jutru o trombozi, krvnim ugrušcima i "famoznom" D dimeru o kojem od početka korone slušamo svakog dana.

Dr Jocić je jasno raščlanio sve što zbunjuje javnost o D dimeru - šta je D dimer, šta znači ako je povišen, da li je to uslov za lečenje ili znak da u telu sigurno postoji krvni ugrušak.

"Suštinski, D dimer je biohumoralni parametar iz krvi koji pokazuje da u nekom trenutku postoji topljenje tromba. Kada se tromb topi, jedan njegov protein se deli na dva dela, i da budem plastičan, ti delovi se zovu D dimeri", rekao je on.

Doktor je podvukao da se stvaranje i topljenje tromba u svakom trenutku odvija u telu, i da uvek postoji neka vrednost D dimera u krvi.

"Ali kada je narušena ravnoteža, dolazi do pojačane tromboze i topljenja trombova. To se jednostavno dešava, ne znači da imamo ugrušak u telu koji je sigurno tu, već imamo povišen D dimer jer je ravnoteža poremećena",rekao je on.

Da li treba "opsesivno" meriti D dimer?

"Ne treba ga, manje-više, uopšte pratiti. Sada svi idu i mere ga, on jeste obavezan uz druge laboratorijske analize u okviru 12. protokola lečenja kovida, ali ga nekad pacijenti donesu kao nalaz, a mi ne znamo šta bismo s njim. Važno je da znate, ne leči se vrednost D dimera, nego pacijent i njegove tegobe", rekao je doktor.

Tegobe su takođe važna tema, jer vaskularni hirurg podvlači da tromboza ne "ide" samo uz povišen D dimer.

"Tromboza najčešće nije skrivena, ona nije nešto što nastaje, a da mi to ne možemo da primetimo. Postoje tegobe koje ukazuju na krvni ugrušak, onda sumnjamo na njega. Na osnovu toga i faze bolesti, pa i kovida, daje se terapija, ne može samo D dimer da bude indikacija za davanje terapije jer ako je on normalan, tromboze nema. Ako je povišen, ne znači da tromboze ima", objasnio je on.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs