post kovid stanje

DOKTORKA ZORICA SOKIĆ: Ovako ćete prepoznati sindrom hroničnog umora posle korone!

Da li je moguće otvaranje bolovanja zbog hroničnog umora? Evo šta kaže doktorka!

Lepi & Zdravi
Autor:
DOKTORKA ZORICA SOKIĆ: Ovako ćete prepoznati sindrom hroničnog umora posle korone!
Foto: PrintscreenK1

Doktorka opšte prakse dr Zorica Sokić govorila je u emisiji "Mi danas" televizije K1 o sindromu hroničnog umora, njegovoj dijagnozi i poteškoćom sa kojom se pacijenti suočavaju - da li se zbog ovog stanja može otvoriti bolovanje?

Sindrom hroničnog umora jeste prepoznat kao bolest, a ispovest predsednice Udruženja pacijenata je zaista neverovatna - pet godina su je "šetali" od lekara do lekara, nije imala dijagnozu, samim time ni adekvatnu terapiju. Život joj se potpuno promenio, osim bolova i drugih neprijatnih simptoma, osećala je i strahove i veliko nerazumevanje okoline.

Simptomi sindroma hroničnog umora, ali i postkovid sindroma, mogu biti vrlo slični. Pacijentu nije dobro, ali ponekad je teško tačno definisati šta nije u redu. Umor i iscrpljenost su izraženi ali javnost još uvek nije dovoljno informisana, nažalost nisu ni lekari. Bolovanje od izabranog lekara može se dobiti u trajanju do dva meseca, a sve preko toga je stvar o kojoj odlučuje lekarska komisija.

Problem je što hronični umor većina neće prepoznati "čim" pacijent uđe u ordinaciju, doktorka sasvim otvoreno kaže da ga ne bi prepoznala ni ona.

"Ovako, za početak, lekar je tu da veruje pacijentu. Ako postoji potreba, uradi se konsultacija, i sva dijagnostika koja je dostupna. Mi moramo da vidimo šta možemo da nađemo. Hronični umor na prvu loptu niko neće prepoznati čim pacijent uđe. Ne bih mogla ni ja. Ali ja svom pacijentu verujem, išla bih do kraja dok ne nađemo rešenje, ne bih pustila da to samo tako prođe. Naravno da bih tražila rešenje. Pacijenti terapijom mogu da budu izlečeni, apsolutno postoji rešenje, a što se tiče bolovanja, naravno, ja kao izabrani lekar tražim mišljenje komisije jer se pacijent ne oseća dobro, ne može da radi, nije funkcionalan i nema energiju da obavlja svoj posao", rekla je ona.

umor
foto: Shutterstock

"Do dijagnoze sindroma hroničnog umora dolazi se eliminacijom drugih bolesti, jedino što preostaje izabranim lekarima je da prihvatimo i dijagnozu, i terapiju", rekla je doktorka Ostojić.

Oko 15 odsto ljudi nakon preležanog kovida dođe kod lekara i kaže - ja ne mogu na posao.

"Mi smo dobili šifru za postkovid stanje, prepoznato je da se nešto dešava u organizmu i nakon preležane infekcije. Uobičajeno je da respiratorna infekcija traje dve nedelje, nakon tri nedelje je stanje produženo. Preko 12 nedelja, i pričamo o hroničnom sindromu, umor je jedan od simptoma prepoznatih kod pacijenata, ali nije jedini", rekla je dr Ostojić.

"Respiratorna infekcija je akutna, vi imate ograničenje, to odlučuje izabrani lekar, pa komisija. Ali ako meni pacijent kaže kako se oseća, ja moram da idem na dodatnu dijagnostiku, zavisi šta sve navodi kao simptomatologiju", rekla je ona.

Ona je upozorila i na lečenje kovid infekcije i produženog kovida, rekavši da bi trebalo strogo poštovati protokol lečenja.

"On kreće vitaminskom terapijom, C i D vitamini su najvažniji. Važno je da se nikako ne uzimaju rutinski antibiotici, mi smo već u crvenoj fazi rezistencije na njih, a da ne pričam o efektima koje imaju na organizam", rekla je ona.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs