Obratite pažnju

DR VERICA PETROVIĆ: Najgora moguća varijanta je istovremena infekcija kovidom i gripom! Evo kako to da sprečite!

Imunolozi očekuju da nam ova bolest opet jače pokaže zube, pošto se to pokazalo kao pravilo posle blage sezone, kakva je bila prethodne zime. 30- 50% stanovništva zakači virus gripa u vreme pandemije

Saveti stručnjaka
16:19h Autor:
DR VERICA PETROVIĆ: Najgora moguća varijanta je istovremena infekcija kovidom i gripom! Evo kako to da sprečite!
Foto: Privatna Arhiva

Borba sa koronom ne prestaje, a na pragu smo snaženja sezonskog gripa, još jedne akutne respiratornae infekcije koja, kao i kovid 19, kruži u svim delovima sveta.

Mnogi su na bolest uzrokovanu virusima influence (gripa) gotovo i zaboravili jer nas je prošle godine zaobišla. Nažalost, imunolozi očekuju da nam ova bolest opet jače pokaže zube, pošto se to pokazalo kao pravilo posle blage sezone, kakva je bila prethodne zime.

Šta može da uradi jači udar influence, ne treba posebno objašnjavati, dovoljno je da se prisetimo početka epidemije korone u Italiji kada se ova bolest ukrstila sa gripom i svakodnevno odnosila hiljade života. Tada još nije bilo vakcina protiv korone, mnogi se nisu vakcinisali ni protiv gripa, pa je istovremena infekcija uglavnom završavala smrtnim ishodom.

U Srbiji je, inače, prema podacima Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", tokom 2019. zabeleženo više od 41.000 slučajeva gripa, a od posledica je preminulo 29 ljudi. Loša vest je da bi u narednom periodu ova crna statistika mogla da bude nadmašena, ali je dobra vest što je, za početak, obezbeđeno oko 700.000 vakcina, a među njima se nalazi i naša, čuvena "Torlakova".

U to zašto je značajno da se sada vakcinišemo protiv gripa, koje grupe pacijenata to obavezno treba da urade, može li se istovremeno primiti i vakcina protiv kovida 19, savetuje nas dr Verica Petrović, specijalista opšte prakse.

*Vakcinacija protiv sezonskog gripa je počela, kakav je odziv građana?

"Vakcinacija je počela 15. oktobra i interesovanje građana je veliko. Sada i jeste pravo vreme za imunizaciju, jer sezona gripa počinje s hladnim periodom godine, te je potrebno nekoliko nedelja pre da se vakcinišemo da bi u vremenu nastanka epidemije naš organizam bio spreman za odbranu. Period stvaranja imuniteta je dve do tri nedelje nakon primanja vakcine."

*Ko bi trebalo da primi vakcinu protiv gripa? Kome najviše savetujete?

"Imunizacija protiv sezonskog gripa preporučuje se licima starijim od 65 godina, osobama s hroničnim bolestima srca, pluća ili bubrega, dijabetičarima, onkološkim pacijentima (na terapiji malignih bolesti), svima koji imaju oslabljen imunosistem, licima smeštenim u gerontološkim centrima, a posebno se preporučuje zdravstvenim radnicima, trudnicama, zaposlenima u javnom sektoru (prosvetni radnici, vojska, policija...)."

*Da li vakcina protiv gripa i kovida 19 mogu da se prime isti dan?

"Prema najnovijim stavovima SZO i Nacionalnog komiteta za imunizaciju, vakcine protiv gripa i kovida mogu se primiti istovremeno, ne postoji prepreka. Međutim, iz praktičnih razloga preporučujem razmak od dve nedelje, jer ukoliko se javi neka neželjena reakcija, da znamo od koje je vakcine."

*Ako se neko ipak odluči da primi vakcine isti dan?

"Može. Ako se vakcine primaju istovremeno, savet je da bude u različite ruke."

*Kakve reakcije su uobičajene?

"Najčešće neželjene reakcije primećene tokom kliničkih ispitivanja su: glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, malaksalost, groznica, preznojavanje, drhtavica, umor. Lokalne reakcije su crvenilo, bol, otok na mestu aplikacije. Neželjene reakcije nakon vakcinacije vakcinom protiv gripa uglavnom su blage i povlače se unutar jednog do tri dana."

*Šta ako pacijent ima teške reakcije?

"Teži neželjeni događaji nakon vakcinacije su mogući, ali s veoma niskom učestalošću. To su razne vrste alergijskih reakcija koje u retkim slučajevima vode do šoka i angioedema, febrilne konvulzije, neuroloških poremećaja."

*Šta preporučujete za preventivu protiv gripa?

"Najefikasniji vid prevencije protiv gripa je vakcinacija. Pored preporuka za jačanje imuniteta, preporučuju se i opšte mere prevencije: izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim osobama, redovno pranje ruku uz izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, provetravanje prostorija, umerena fizička aktivnost i ishrana bogata vitaminima."

*U kom slučaju pacijent treba da se obrati doktoru?

"Ako se pacijent ipak razboli i simptomi gripa traju duže od nekoliko dana, ukoliko se pogoršaju, ako ste se osećali bolje, pa su se nakon toga javili simptomi kao što su mučnina, povraćanje, povišena telesna temperatura, drhtavica, bolovi u grudima, kašalj praćen žutozelenim ispljuvkom - treba potražiti pomoć lekara."

*Šta može da se dogodi ako se ukrste virusi korone i gripa?

"Najgora moguća varijanta je istovremena infekcija kod jednog bolesnika i kovidom i gripom, a da pritom nije vakcinisan ni protiv jedne bolesti. Takvi pacijenti imaju težu kliničku sliku, veći procenta komplikacija i normalno veći procenat nepovoljnih ishoda."

Kako razglikovati simptome gripa, a kako simptome kovida?

"Obična prehlada, grip i kovid 19 su virusne bolesti koje se prenose kapljičnim putem i rukama. Grip se javlja uvek u ovo doba godine i počinje iznenadnom povišenom telesnom temperaturom, bolovima u grlu, sekrecijom iz nosa, jakim bolovima u mišićima i zglobovima i opštom slabošću, dok kovid 19 ne počinje naglo i javlja se s blagom groznicom, suvim nadražajnim kašljem, malaksalošću, otežanim disanjem, kratkim dahom, glavoboljom, gubitkom čula ukusa i mirisa."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs