ČAŠA ZDRAVLJA

POTOPITE JEČAM U VODU, OSTAVITE DA PRENOĆI I POPIJTE: Neverovatno je šta ovaj napitak može da uradi za organizam!

Započnite svako jutro ovim napitkom i gledajte šta se dešava

Fitnes & Nutricija
Autor:
POTOPITE JEČAM U VODU, OSTAVITE DA PRENOĆI I POPIJTE: Neverovatno je šta ovaj napitak može da uradi za organizam!
Foto: Shutterstock

Ječam je žitarica koja obiluje vitaminima B kompleksa, magnezijumom, manganom, selenom, cinkom, proteinima, dijetalnim vlaknima, a sve ovo možete da iskoristite ako napravite ječmenu vodu.

Možete je piti samostalno ili dodati je salatama, varivima, barenom povrću.

Evo zašto je dobro piti ječmenu vodu:

Pomaže kod urinarnih infekcija

Odličan je diuretik i pomaže funkcionisanje urinarnog trakta. Pozitivno utiče na rad bubrega i ima antiupalno dejstvo.

Podstiče mršavljenje

Sadrži dosta vlakana i održava nas sitima duže vreme. Pored toga, ubrzava metabolizam masnoća. Da biste ubrzali mršavljenje, pijte 3 čaše ječmene vode na dan.

Može da snizi holesterol

Obzirom na to da sadrži dosta nerastvorivih vlakana, može da reguliše nivo lošeg holesterola u krvi i tako pozitivno utiče na kardiovaskularno zdravlje.

Pomaže u varenju

Alkalne je prirode i da je bogata vlaknima, te pomaže kod zatvora, hemoroida i gastritisa. Preporučuje se i u slučajevima dijareje, kako bi se nadoknadila izgubljena tečnost i vratila ravnoteža elektrolita.

Neguje kožu

Pomaže u izbacivanju toksina iz organizma i time kožu održava zdravom i blistavom. Ječam sadrži azelaik, sastojak koji efikasno deluje protiv akni i smanjuje upale. Ječmenu vodu možete koristiti i kao masku. Nanesite je na lice, ostavite da deluje 10 minuta, pa isperite.

ječam
foto: Shutterstock

Jača imunitet

Jača imunitet jer sadrži dosta lekovitih sastojaka, poput B vitamina, gvožđa, cinka, magnezijuma, selena… Takođe, beta-glukan u ječmu ima važnu ulogu u jačanju imuniteta.

Evo kako se pravi ječmena voda:

Isperite ječam pod mlazom vode, potopite i ostavite da stoji u vodi najmanje 4 sata, a najbolje bi bilo preko noći, pa procedite.

Pomešajte šolju ječma i 3-4 šolje vode, kuvajte dok ne počne da ključa, zatim smanjite, poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko 45 minuta, ili dok zrna ne omekšaju.

Ostavite da se ohladi, procedite i pijte 1 do 2 šolje na dan. Ukoliko želite da poboljšate ukus, dodajte malo limunovog soka ili meda. Ječmenu vodu možete dodati salatama, varivima, barenom povrću.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs