Nutricija

DR VOJISLAV PERIŠIĆ, GASTROENTEROLOG: Da li je zravo piti kafu s mlekom i šta da jedemo da bismo bili zdravi?

Nutricionisti sve više pričaju o ozloglašenoj kombinaciji kravljeg mleka, belog brašna, šećera i soli, a da ne govorimo o kvascu. Da li možete da zamislite život i ishanu bez ove kombinacije proizovda? Stručnjaci tvrde da je ova kombinacija krivac za stomačne tegobe.

Fitnes & Nutricija
09:01h Autor:
DR VOJISLAV PERIŠIĆ, GASTROENTEROLOG: Da li je zravo piti kafu s mlekom i šta da jedemo da bismo bili zdravi?
Foto: Printscreen/youtube/ PRVA TV

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić, gostujući na TV Prva, rekao je:

"Negde oko 15, do 17 odsto Srba ne podnosi laktozu, to je veliki postotak. Grci, recimo, ne podnose laktozu često, feta je kisela i veoma prevrela, da ne bi imala mnogo laktoze. Fetu mogu, a druge bele sireve ne mogu. Ako ne podnosimo laktozu, ako nam je nizak nivo enzima laktoze, između osmog i 12. sata javiće se bolovi, nadimanje, podrigivanje, proliv. Ako toga nema, mi smo tolerantni na laktozu," tvrdi doktor.

Svima nama je opšte poznata teorija da kravlje mleko nije uopšte potrebno odrasloj osobi, te da bismo trebali ovaj proizvod da izbacimo iz ishrane:

"Ja sam pitao profesora iz Šefilda, da li nam mleko uopšte treba kada odrastemo? Znate šta mi je rekao? Ono je jeftino i svuda ga ima, jedite meso i masnoću i bićete zdravi. Mleko vam ne treba. Mleko je kapitalno do 12. meseca života, a nakon toga ne. Jeftino je i ima kalcijum. To je filozofija mleka", objasnio je dr Perišić.

Mnogi nutricionisti smatraju da se kombinacija mleko+kafa nikako ne vare, te da ostaju u želucu dugo:

"Ne slažem se, podržavam mešanje, to je samo kondicioniranje ukusa kafe. Ja pijem instant kafu s mlekom, imam 75 godina, ne fali mi ništa. Dakle, kafa i mleko mogu zajedno", kaže dr Perišić i objašnava koje je mleko nabolje.

"Jedino magareće, koje je i najskuplje, ne pravi probleme ali ono ima jak miris. Hristove su muke da se to popije čak i kada ste odrasli, zamislite da naterate dete da popije."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs