ZDRAVA HRANA

JELOVNIK ČUVENOG DOKTORA DEMAJE: Ako želite dobro zdravlje, hranite se ovako!

Plan ishrane za dugovečnost i dobro zdravlje

Fitnes & Nutricija
14:33h Autor:
JELOVNIK ČUVENOG DOKTORA DEMAJE: Ako želite dobro zdravlje, hranite se ovako!
Foto: Shutterstock

Prema istraživanju nedavno sprovedenom, veći deo populacije se hrani potpuno pogrešno. Organizmu je neophodna prava kombinacija proteina, vitamina i vlakana kako ne bismo osećali glad i kako bi telo dobilo dovoljnu količinu svih neophodnih nutrijenata.

Donosimo vam plan ishrane, doktora Demaje, autora knjige The Doctor’s Diet.

Hranite se ovako i sa zdravljem, ali i kilažom nećete imati problema.

Doručak

  • 90 g zobi
  • 125 ml mleka
  • 140 g grčkog jogurta

Pomešajte sve sastojke i ostavite u frižideru preko noći i dodajte po želji: narendanu zelenu jabuku, cimeta ili suvo grožđe, malo limunove kore, nar ili nešto sličn

Ručak

Ova jednostavna supa će telu obezbediti energiju, vlakna, gvožđe, B vitamine i proteine.

Biće vam potrebno:

  • Malo maslinovog ulja
  • 2 luka
  • 1 čen belog luka
  • 400 g belog pasulja iz konzerve
  • 400 g šarenog pasulja iz konzerve
  • 1 litra pilećeg bujona
  • 10 listova žalfije
  • 1 šolja naseckanog peršuna
  • So
  • 100 g pančete, naseckane – ili pečurke ako ne jedete meso
  • Biber

Priprema: U velikoj posudi zagrejte maslinovo ulje, pa dodate crni i beli luk i pržite 10 minuta na laganoj vatri. Dodajte pasulj i tečnost iz konzerve, bujon, dva lista žalfije i peršun i kuvajte 20 minuta, pa blenderom sve dobro izmiksajte dok ne postane kremasto i dodajte so.

Malo maslinovog ulja stavite na tiganj i dodajte pančetu i preostalu žalfiju i propržite. Na kraju, sve pomešajte i poslužite.

Jedite uz integralni hleb.

OVE NAMIRNICE ONKOLOZI BAŠ NIKAD NE JEDU: Ako želite dobro zdrvlje, na ovu hranu zaboravite i vi!

Namirnice, Hrana
foto: Shutterstock

Večera

Biće vam potrebo za 4 porcije:

  • 3 – 4 srednja oslića
  • 2 limuna, isečena na kriške
  • 1 čen belog luka
  • 2 žlice kapara
  • Biber
  • Maslinovo ulje
  • Perišun

Priprema: Zagrejte rernu na visoku temperaturu. Limun, beli luk, kapar i biber stavite na maslinovo ulje i dodajte malo peršuna u posebnu posudu. Ribu dobro premažite maslinovim uljem i smjesom gore napravljenom i svaku ribu stavite u foliju.

Pecite tako 7 minuta, izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi pre serviranja.

Užina

U toku dana je potrebno imati 2 užine i one bi trebalo da se sastoje od hrane koja je bogata vlaknima i proteinima. Birajte orašaste plodove, povrće, voće ili nemasni jogurt.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs