Spisak pozitivnih efekata kojecvekla ima za naše zdravlje je zaista dugačak, a sa dobrim razlogom je nazivaju i superhanom.
Prepuna je vitamina i minerala koji jačaju imunitet, a mogu da zaštite telo od sezonskih prehlada, ali i poboljšaju opšte stanje organizma. Takođe, sadrži visok procenat gvožđa, a naročito je bogata belančevinama, mastima i ugljenim hidratima.
- Sadrži i veliku količinu folne kiseline, a upravo ona povoljno deluje na snižavanje krvnog pritiska, ali i na sve ostale kardiovaskularne tegobe.
- Cvekla je bogata initratimakoji se u telu pretvaraju u dušikov oksid što opušta i širi krvne sudove, a ova poboljšana cirkulacija snižava pritisak. Prema jednoj studiji samo čaša soka od cvekle dnevno uspešno snižava krvni pritisak.
- Studijama je utvrđeno i da dobro deluje na sintezu DNK-a, pa se konzumacija posebno preporučuje trudnicama.
- Dobro je poznato i da može da poboljša krvnu sliku, a samim tim spreči nastanak anemije.
- Povoljno deluje na rad digestivnog trakta, a zbog male kalorijske vrednosti, puno vlakana i 0 procenata masnoće, cvekla je odlična za osobe koje su na dijeti.
- Poboljšava izdržljivost
Profesionalni sportisti se kunu u moći cvekle. Zašto? Nitrati koje sadrži daju snagu telu i izdržljivost, a to je studijama i potvrđeno.
- Poboljšava funkciju mozga
Dušikov oksid, kao što smo rekli, opušta i širi krvne sudove, a sposobnost tela da ih samo proizvede opada. Uporedo se smanjuje izmena materije i nervna aktivnost u mozgu. Cvekla je tu dođe kao pogonsko gorivo.
Studija iz 2010. je pokazala da su ljudi koji su dva dana bili na ishrani bogatoj nitratima bili bolje koncentrisani, organizovani i preciznije obavljali zadatke od onih koji su konzumirali malo nitrata.
Ovo povrće bi trebalo da se nađe na našoj trpezi što češće
Ovo povrće bi trebalo da se nađe na našoj trpezi što češće