UVRSTITE IH U ISHRANU

Doktor Uma Naido sa Harvarda tvrdi: Ove namirnice mogu da ublaže stres i anksioznost!

Ako ste pod stresom i osećate se uznemireno, ove namirnice vam mogu pomoći

Fitnes & Nutricija
09:35h Autor:
Doktor Uma Naido sa Harvarda tvrdi: Ove namirnice mogu da ublaže stres i anksioznost!
Foto: Shutterstock

Zbog situacije oko pandemije psiholozi i psihijatri ističu kako je stres kod mnogih u porastu, pa stručnjaci savetuju kojim namirnicama možete ublažiti ovaj problem.

Psihijatar Uma Naido već godinama posmatra vezu između hrane koju konzumiramo i rapoloženja. Zaključila je, a sa time se slažu i nutricionisti, da namirnice bogate vitaminima C, D, B1 i B6 povoljno deluju na nervni sistem.

Ovih 5 je poželjno da uvrstite u ishranu kako biste izbegli oscilacije u rasoloženju:

1. Crna čokolada

Tamna čokolada bogata je flavonoidima iz kakaa koji smanjuju upalne procese i omogućuju oksidansima brži put do mozga. Studije su pokazale da je tamna čokolada učinkovita u borbi protiv stresa kod žena - kaže ona.

Takođe, čokolada obiluje hormonom sreće serotoninom.

2. Kurkuma

"Aktivni sastojak kurkume, kurkumin, smanjuje teskobu, a pozitivan učinak kurkumina potvrdile su mnoge studije" kaže dr. Uma.

3. Hrana bogata vitaminom D

"Studije su pokazale da kod gotovo svih osoba koje pate od depresije postoji nedostatak vitamina D, zato je neophodno telu obezbediti ovaj vitamin. Najbolji izvor je Sunce, a u zimskim mesecima ovaj vitamin se može nadoknaditi kroz namirnice kao što su pečurke, sok od pomorandže, punomasni jogurt i mleko, žitarice i tunjevina.

4. Namirnice bogate vlaknima

Hrana bogata vlaknima pruža osećaj sitosti što sprečava prejedanje, a ujedno omogučava dobar rad probave. Osim toga, utvrđeno je da smanjuje rizik od depresije, stresa i anksioznosti.

Povrće je prirodno bogato vlaknima, a dobar izbor su i kruške, jabuke, bademi, orasi i heljda.

5. Fermetisana hrana

Fermetisana hrana poput kiselog kupusa je sjajan izvor bakterija koje poboljšavaju zdravlje probavnog sistema, ali i smanjuju napetost. Studija iz 2015. godine u kojoj je učestovalo 710 ispitanika je ustanovila ovo pozitivno dejstvo na nervni sistem.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs