PRIRODNO REŠENJE

Domaći napitak spreman za 5 minuta: Pomaže boljem radu creva i metabolizma, vraća energiju! (RECEPT)

Domaći napitak po receptu gastroenterologa

Fitnes & Nutricija
14:41h Autor:
Domaći napitak spreman za 5 minuta: Pomaže boljem radu creva i metabolizma, vraća energiju! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Ukoliko imate problem sa usporenim radom digestivnog trakta, možda vam može pomoći ovaj napitak. Gastroenterolog Vil Bulševič otkriva recept za smuti za koji kaže da može reguliše rada creva. Pored toga, s obzirom da obiluje vitaminima i mineralima, telu vraća energiju. Kaže da je najbolje popiti jednu čašu ujutru, uz doručak.

Recept:

  • 1 banana
  • Šaka zelenog lisnatog povrća
  • Šaka borovnica
  • Kašika mlevenog lanenog semena
  • Kašika čia semenki

Sve sastojke izmešajte u blenderu i napitak je spreman.

Baza za smuti su uvek banane, za koje Bulševič kaže da je najbolje da budu zamrznute preko noći. Sadrže mnogo rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, oko tri grama po komadu voća, što blagotvorno utiče na "redovnost" odlaska u toalet.

Povrće se obavezno mora naći u ovom napitku zbog količine vlakana koje ima, a možete dodati bilo koje, po vašoj želji. To može bit spanać, celer, brokoli, rukola... Ne brinite zbog ukusa, jer se ono neće ni osetiti, ali će telu obezbediti dovoljni količinu vitamina.

Semenke, i to zdrave kao što su lan, čia i druge, će telu obezbediti omega 3-masne kiseline, koje su neophodne svakom od nas.

Kombinacija ovih sastojaka, naročito zbog količine vlakana koje sadrži, će podstaćirad creva, a samim tim i metabolizam.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs