UKUSNO I ZDRAVO

Ovo je najzdravija voćka na svetu: Sadrži duplo više vitamina C od limuna, umiruje kašalj i radikalno čisti pluća!

Dunje sadrže obilje izuzetno zdravih i kvalitetnih sastojaka koji jačaju i pospešuju zdravlje

Nutricija 05.11.2020. - 10:21h Autor: stil/narodnilijek.com
Foto: Shuterstock

Dunja sadrži obilje vitamina, a u narodnoj medicini se koristi već decenijama. Pre svega se koristi za unlažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba.

 

Lekovit je sam plod, ali i seme i listovi. Dunja se može jesti sveža, ali se mogu praviti sokovi, kompoti i sirupi koji su jednako učinkoviti u uklanjanju mnogih zdravstvenih tegoba.

 

Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, čak više nego što se može naći u limunu, zatim vitamine B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, natrijum, hlor i sumpor. Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.

 

Kako boli pankreas: 4 narodna leka koja uklanjaju probleme sa gušteračom! (RECEPT)

foto: Shuterstock

Najlekovitiji deo dunje su semenke od kojih se pravi čaj. Kada odstoje u vodi, semeke ispuštaju sluz koja rešava probleme sa kašljem i čisti disajni sistem. Pored toga, sadrže i velike količine amigdalina, odnosno vitamina B17, koji ima antikancerogeno dejstvo. Semenke su bogate i mastima, taninom, pektinom, šećerima, emulzinom i protidom.

 

Zahvaljujući taninu i sluzi dunje povoljno deluju na rad creva i sprečavaju infektivne bolesti. Pektin povoljno utiče na krvni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja.

 

Sok od dunje leči kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuvana dunja preporučuje anemičnim osobama, ali i za lečenje upala želudačne i crevne sluzokože. Može da pomogne i kod obilnih menstruacija.

 

Ovako se pravi liker od mušmula: Moćan napitak koji jača imunitet, čisti jetru, snižava holesterol! (RECEPT)

foto: Shuterstock

Priprema soka od dunja:

 

Operite i sitno narendate kilogram dunja, pa ih procedite kroz gazu. Sok popijte odmah jer brzo oksidira. Najbolje je da ga pijete pre jela.

 

Priprema čaja od dunja:

 

Semenke dunje prelijte sa ključalom vodom, ostavite nekolio minuta da odstoji i nakon toga popijte.

 

Od dunje se može napraviti i poslastica koja je jednako lekovita. Ovde ćete pronaći recept:

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...