JESENJA NAMIRNICA BROJ 1

OVA VOĆKA JE MELEM ZA MNOGE TEGOBE: Čist pluća, snižava holesterol, poboljšava krvnu sliku i maksimalno jača imunitet!

Već danas je uvrstite u ishranu

Fitnes & Nutricija
19:06h Autor:
OVA VOĆKA JE MELEM ZA MNOGE TEGOBE: Čist pluća, snižava holesterol, poboljšava krvnu sliku i maksimalno jača imunitet!
Foto: Shuterstock

Dunja sadrži obilje vitamina, a u narodnoj medicini se koristi već decenijama. Pre svega se koristi za unlažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba.

Lekovit je sam plod, ali i seme i listovi. Dunja se može jesti sveža, ali se mogu praviti sokovi, kompoti i sirupi koji su jednako učinkoviti u uklanjanju mnogih zdravstvenih tegoba.

Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, čak više nego što se može naći u limunu, zatim vitamine B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, natrijum, hlor i sumpor. Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.

DR TARABAR: U crevima imamo kilogram bakterija. Ovako se hranite i izlečićete sve probleme s crevima!

dunje
foto: Shuterstock

Najlekovitiji deo dunje su semenke od kojih se pravi čaj. Kada odstoje u vodi, semeke ispuštaju sluz koja rešava probleme sa kašljem i čisti disajni sistem. Pored toga, sadrže i velike količine amigdalina, odnosno vitamina B17, koji ima antikancerogeno dejstvo. Semenke su bogate i mastima, taninom, pektinom, šećerima, emulzinom i protidom.

Zahvaljujući taninu i sluzi dunje povoljno deluju na rad creva i sprečavaju infektivne bolesti. Pektin povoljno utiče na krvni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja.

Sok od dunje može da izleči kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuvana dunja preporučuje anemičnim osobama, ali i za lečenje upala želudačne i crevne sluzokože. Može da pomogne i kod obilnih menstruacija.

RADIKALNO ČISTI JETRU, IZBACUJE NATALOŽENE TOKSINE I MASNOĆU: Ruski narodni lek! (RECEPT)

dunje
foto: Shuterstock

Priprema soka od dunja:

Operite i sitno narendate kilogram dunja, pa ih procedite kroz gazu. Sok popijte odmah jer brzo oksidira. Najbolje je da ga pijete pre jela.

Priprema čaja od dunja:

Semenke dunje prelijte sa ključalom vodom, ostavite nekolio minuta da odstoji i nakon toga popijte.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs