Napravite sami

Legenda koja je otkrila recept za kefir: Napitak koji donosi dugovečnost!

Lekovita svojstva kefira su mnogobrojna, ali je najbolje da ga napravite sami jer industrijski nema kvalitet kao prirodni
Nutricija 26.03.2014. - 12:32h Autor: alternativa-za-vas.com
Foto: Shutterstok

Kefir je ukusan i hranljiv mlečni napitak podreklom sa Kavkaza. Prema predanju, zrnca i recept za njegovu pripremu su starosedioci dobili direktno od proroka Muhameda, zajedno sa zahtevom da čuvaju tajne.

 

Stanovnici Kavkaza, za koje se veruje da vitalnost i dugovečnost duguju upravo svakodnevnom uživanju ovog lekovitog napitka, zaista su vekovima ljubomorno čuvali tajnu spremanja kefira. Zapravo, sve do trenutka kada se u priču uplela ljubav.

 

Na žalost, nesrećna ljubav - barem po jednog svedoku priče, princa Bek-Mirza Barchorova. Početkom 20 veka prelepa Ruskinja Irina Sakharova odlučila je da ga poseti u Kislovodsku, gradu na severu Kavkaza, u namjeri da ga zavede i izmami od njega nekoliko dragocenih zrnaca za pravljenje kefira.

 

Prvi deo plana u celosti je uspeo, ali ne i drugi, jer je zaljubljeni princ u strahu od kazne za kršenje verskog zakona, odbio da Irini ispuni želju, nakon čega se razočarana lepotica neobavljenog posla uputila nazad.

 

Princ, međutim, nije imao nameru da dopusti da se ona udalji, pa je u skladu s lokalnim običajem, naredio otmicu neveste.
Ipak, svadba je propala nakon što je Irinina pratnja izvestila cara o prinčevom skandaloznom naumu.

 

Ogorčen prinčevim postupkom, car je naredio princu da uvredu nanesenu Irini ispravi tako što će joj pokloniti čašicu zrnaca za spremanje kefira. I tako je počelo.

 

Od tada pa nadalje, kefir se postupno proširio po celom svetu, a tokom proteklog vremena, mnogi su se uverili u njegova lekovita svojstva.

 

Lekovita svojstva kefira

 

Taj ukusan i osvežavajući kiselkasti napitak priprema se od takozvanih kefirnih gljiva, iako se zapravo radi o simbiozi korisnih bakterija i gljivica.

 

Iskustvo je pokazalo da kefir povoljno utiče na zdravlje, te leči ili pomaže pri lečenju mnogih bolesti i tegoba.
Redovna konzumacija kefira jača imunitet, čisti organizam od toksina, pomaže da se uspostavi normalan krvni pritisak, nivo holesterola, pomaže kod želučanih bolesti, obnavlja floru i ublažava bolesti creva.

 

Kefir je dobar i u sprečavanju bolesti jetre, bubrega i žuči, leči upalne procese (prirodni je antibiotik) pomaže kod slabokrvnosti i slaboj cirkulaciji, liječi respiratorne bolesti, pomaže kod stresa, nesanice i bolesti nervnog sistema.

 

Priprema kefira

 

Važno je napomenuti da se industrijski proizveden kefir ne izrađuje uz pomoć "kefirne gljive", nego hmelja i kultura bakterija koje napitku daju isti okus, ali ne i kvalitetu.

 

Iz tog razloga, kefir je najbolje pripremiti u domaćoj radinosti. Način pripreme kefira doista je jednostavan. Potrebno je samo mleko i gljive, odnosno zrnca kefira.

 

Tradicionalno, za spremanje kefira se ne koristi metalno posuđe i kašičice, jer mogu poništiti lekovito delovanje napitka.

 

Za pola litre kefira potrebno je dve kašičice zrnaca i bilo kakvo mleko (kravlje, ovčje, kozje).

 

Mleko može biti kuvano ili nekuvano, ali ne sme biti vruće. Preporučuje se da mleko ne sadrži manje od 2,8% masnoće - što je sadržaj masnoće u mleku veći, kefir je bolji.

 

Postupak pripreme

 

Mleko naspite u staklenu ili u plastičnu posudu. Dodajte zrnca. Poklopite (može tanjirićem), i ostaviti na sobnoj temperaturi 24 sata. Temperatura u prostoriji ne sme biti viša od 30 stepeni.

 

U roku od 24 sata mleko će se zgusnuti. Možete ga povremeno promešati u svrhu provere gustoće.
Nakon toga, kefir je potrebno procediti (preporučuje se da koristite plastičnu cediljku), preručite ga u flašu i držite u frižideru.

 

Gljivu kefira potrebno je oprati hladnom ili mlakom vodom i dan-dva (do iduće uporabe) ostaviti u frižideru, u hladnoj vodi ili u mleku.

 

Gde nabaviti kefirnu gljivu?

 

Nažalost kefirnu gljivu ne možete nabaviti u trgovinama. Možete je uzeti od nekoga ko je već ima. Kefir gljiva brzo se razmnožava, pa nije problem da je podelite sa drugima.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...