vodite računa

5 namirnica koje treba izbegavati u širokom luku: Niste ni svesni koliko štete organizmu!

U nastavku donosimo korisne informacije o tome koju hranu treba izbegavati, ali i predloge o sigurnim i zdravim alternativama

Fitnes & Nutricija
13:35h Autor:
5 namirnica koje treba izbegavati u širokom luku: Niste ni svesni koliko štete organizmu!
Foto: Shutterstock

Na prvi pogled zdrava ulja mogu dovesti do upalnih procesa u organizmu, dok razne namirnice koje su redovno na vašem jelovniku, mogu da štete vašim krvnim sudovima.

Prerađeni mesni proizvodi

Konzervansi poput nitrata i sulfata se već neko vreme povezuju s raznim oblicima raka. American Institute of Cancer Research ustanovio je da zapravo nema sigurne količine prerađenog mesa koju smemo konzumirati.

Umesto toga, trebalo bi pronaći prirodne zamene koje ne sadrže nitrate ni sulfate, ili jednostavno izbaciti prerađene mesne proizvode iz svog jelovnika.

Losos iz uzgoja

Ova vrsta ribe iz uzgoja najčešće raste u prljavim, pretrpanim oborima u kojima se često koriste otrovni pesticidi, antibiotici i dezinfekcijska sredstva u cilju sprečavanja bolesti.

Stoga, najbolje bi bilo da omega-3 masne kiseline unesete putem sveže ulovljenog lososa ili manjih riba kao što su sardine.

Trans masne kiseline

Trans masne kiseline koje se nalaze u hidrogenizovanim i delimično hidrogenizovanim uljima i masnoćama mogu da stvore masne naslage na vašem stomaku. Osim toga, ukoliko ih konzumirate, veći je rizik od depresije.

Svakog dana pojedite šaku badema: Vašem telu desiće se ovih 6 fantastičnih stvari!

foto: Shutterstock

Ulje od kikirikije, te biljno, sojino, palmino, takođe su pune masnoća koje mogu izazvati upalne procese u telu.

Umesto toga, odlučite se za zdrave masti kao što su kokosovo i maslinovo ulje jer ćete se na taj način smiriti upalni procesi u vašem organizmu, a izborićete se i sa masnoćama.

Visoko fruktozni kukuruzni sirup

Visoko fruktozni kukuruzni sirup se krije u raznim namirnicama, čak i onima za koje nikada ne biste posumnjali, poput hleba i kečapa.

Zašto je smokva najlekovitija voćka na svetu: Svakog jutra pojedite jednu na prazan stomak i gledajte šta se dešava!

foto: Shutterstock

Naučnici su povezali ovaj sastojak s raznim zdravstvenim teškoćama poput lučenja insulina i masnih naslaga na stomaku.

Takođe, s visoko fruktoznim kukuruznim sirupom telo ne dobija signale da ste upravo jeli, te ćete kasnije imati napad gladi.

Veštački zaslađivači

Veštački zaslađivači možda ne sadrže kalorije, ali studije su pokazale kako može da poveća nivo insulina, šećera u krvi.

Ako morate koristiti zaslađivač, stevija je dobra alternativa.

Regulišu krvni pritisak i čuvaju zdravlje srca: Ove namirnice su moćnije od bilo kog leka!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs