LEKOVITA HRANA

Regulišu krvni pritisak i čuvaju zdravlje srca: Ove namirnice su moćnije od bilo kog leka!

Na zdravlje srca veliki uticaj ima hrana koju unosimo, zato pažljivo birajte namirnice

Fitnes & Nutricija
Autor:
Regulišu krvni pritisak i čuvaju zdravlje srca: Ove namirnice su moćnije od bilo kog leka!
Foto: Shuterstock

Od povišenog krvnog pritiska pati između 30 i 40 opšte populacije. Simptomi koji prate ovo stanje su glavobolje, nesvestica, zujanje u ušima, nestabilnost pri hodu, bol u grudima, nedostatak vazduha, osećaj ubrzanog ili nepravilnog rada srca.

Ovo stanje je moguće kontrlisati uz pomoć određenih namirnica. One deluju na organizam bolje od bilo kog leka.

Banane

Ovo voće sadrži kalijum u dovoljnim količinama da može da reguliše krvni prtisak. Samo jedna banana pruža organizmu oko 12 posto preporučene dnevne doze.

Peršun

Leto je idealno vreme za konzumiranje ove namirnice. Bogat je vitaminom C koji je snažan antioksidns pa čisti organizam, ali i dokazano smanjuje povišeni krvni pritisak.

Riba

Riba, pogotovo one morske bogate su omega 3 masnim kiselinama. To su zdrave kiseline koje regulišu probavu i sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Neka vam riba bude barem dva puta nedeljno na jelovniku.

Kajsije

Bogate su vitaminima A, B i C, ali i mineralima poput beta karotena i kalijuma koji se pokazao kao izvrstan izbor u borbi protiv povišenoga krvnog pritiska.

Paradajz

Bogat vitaminom C, ali sadrže i važan fitonutrijent likopen koji smanjuje rizik od oboljenja od srčanih bolesti. Takođe, sadrži magnezijum, natrijum, kalcijum i kalijum, odnosno minerale koji regulišu krvni pritisak.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs