Breskve i nektarine su isti tip voća i veoma su osvežavajuće. Isto i izgledaju, osim što breskva ima dlačice, a nektarina je glatka.
Breskve vode poreklo iz Kine gde su ih uzgajali za komercijalne svrhe, a u Severnu Ameriku stigle su početkom 19. veka.
U Kaliforniji su od 1940. godine uzgajali nektarine kako bi imali više mesa, te je na taj način postala dostupna javnosti.
Zašto je bitna razlika?
Naime, koža breskve je prekrivena zaštitnim slojem dlačica koju domaćice najčešće skidaju prilikom pripreme pekmeza ili spremanja pita s obzirom na to da se mogu stvrdnuti u procesu kuvanja.
Sa druge strane, koža nektarine je tanja, te je ova voćka savršena za pripremu tarta ukoliko nemate vremena ni želje da je gulite.
Dokazano najlekovitija voćka: Leči sve, od dijabetesa do kardiovaskularnih oboljenja!
Osim toga, nema nikakve razlike!
Na vrhuncu sezone u julu i avgustu, iako se mogu pronaći već i u kasno proleće kao i iranu jesen, i breskve i nektarine imaju sočno meso i sladak ukus.
Koštica im može biti čvrsta i urasla u meso ili da se pak lako uklanja. Ukusne su i sirove i pečene i kuvane.
Ali, prilikom biranja voćke veoma je važno pomirisati ih. Zašto?
Ukusnije voće ima intenzivniji miris. Zrele breskve su mekše na dodir.
Birajte one sa ružičastom i kremasto belom ili crvenom bojom, a izbegavajte one koje su zelenkaste kod peteljke.
Svakog dana pojedite šaku badema: Vašem telu desiće se ovih 6 fantastičnih stvari!