NAJBOLJE ZA VAŠU KRVNU SLIKU

24 namirnice koje će zauvek izlečiti anemiju: Hrana koja nema alternativu za vašu krvnu sliku!

Priroda uvek ima najbolji lek za sve

Fitnes & Nutricija
19:43h Autor:
24 namirnice koje će zauvek izlečiti anemiju: Hrana koja nema alternativu za vašu krvnu sliku!
Foto: Shutterstock

ŠTA JE ANEMIJA ILI MALOKRVNOST?

Anemija je stanje obeleženo nedostatkom crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina u krvi. Hemoglobin je gvožđem bogat protein koji daje krvi crvenu boju. Glavna odlika anemije je smanjena sposobnost krvi da prenosi kiseonik, zbog smanjene koncentracije hemoglobina.

Drugim rečima, anemije se definišu kao stanja sa vrednostima parametara eritrocitne loze (broja eritrocita, hematokrita i hemoglobina) ispod donje granice referentnih vrednosti.

Anemija je usko povezana s nedostatkom gvožđa.

Vašem telu treba gvožđe za obavljanje mnogih funkcija tokom svakog dana. No, zajedničko je mnogim ljudima da žive s niskim nivoom gvožđa zbog faktora kao što su, gubitak krvi (menstruacije kod žena), loše ishrane ili nesposobnost da apsorbuju dovoljno gvožđa iz hrane.

Iako ćete možda biti u mogućnosti da lečite anemiju na svoju ruku, promenama u ishrani i načinu života, ipak je dobra ideja da razgovarate sa svojim lekarom, ako sumnjate da imate anemiju, s obzirom na to da ona može biti nuspojava neke druge ozbiljne bolesti.

SIMPTOMI ANEMIJE (MALOKRVNOSTI) su: umor, malaksalost, opšta mišićna slabost, zamaranje, grčevi u mišićima, ubrzan rad srca, subjektivni osećaj lupanja srca, nesvestica, vrtoglavica, zujanje u ušima, nedostatak koncentracije, mrlje pred očima, gubitak apetita, mučnina, gađenje, gubitak telesne težine, poremećaji menstruacionog ciklusa, gubitak libida kod muškaraca.

Znaci anemije su: Bledilo kože i sluzokože, noktne plože i dlanova, nokti su krti, lako lomljivi, a kosa krhka, lako opada i bez sjaja. Jezik bledo crven, gladak, sjajan. Prisutna je često i tahikardija – ubrzan rad srca, ubrzan puls, ishemijske promene na EKG-u, kod teških anemija može biti i umereno povišena telesna temperatura.

OVDE SU NAVEDENI TOP PRIRODNI LEKOVI ZA ANEMIJU (MALOKRVNOST) – HRANA BOGATA GVOŽĐEM:

1. Cvekla

Cvekla je vrlo korisna za one koji pate od anemije zbog nedostatka gvožđa. Ima visok sadržaj gvožđa, kao i vlakana, kalcijuma, kalijuma, sumpora i vitamina.

Cvekla će vam pomoći da očistite telo i da unesete više kiseonika u vaš organizam. To zauzvrat pomaže u povećanju broja crvenih krvnih zrnaca u telu.

Takođe možete jesti cveklu kao kuvano povrće ili u salati.

2. Melasa

Za razliku od rafiniranog šećera melasa je puna hranljivih sastojaka, izvor gvožđa, magnezijuma i kalcijuma. Kašika melase sadrži gotovo 15 posto dnevnih potreba gvožđa.

3. Spanać je bogat gvožđem i veoma dobar za anemiju

Ishrana bogata zelenim lisnatim povrćem poput spanaća veoma je dobra za anemiju. Spanać je bogat gvožđem, kao i vitaminom B12 i folnom kiselinom, hranljivim sastojcima koje vaše telo treba za oporavak od anemije.

Ali spanać sadrži i određene količine oksalne kiseline, koja može zbog koncentracije purina da stvori problem bubrežnim bolesnicima. Spanać je u takvim slučajevima bolje konzumirati baren.

Pomešajte dve kašičice meda u čaši svežeg soka od spanaća. Popijte ovo jednom dnevno.

foto: Shutterstock

4. Nar

Nar je bogat gvožđem i drugim mineralima, kao što su kalcijum i magnezijum. Takođe sadrži i vitamin C, koji pomaže boljoj apsorpciji gvožđa. To rezultuje povećanjem crvenih krvnih zrnaca i nivoa hemoglobina.

Takođe možete jesti nar, srednje veličine, svako jutro na prazan želudac.

5. Susam je idealan za lečenje anemije

Susam je takođe idealan za lečenje anemije zbog visokog sadržaja gvožđa. Jedna četvrtina šolje susama pruža gotovo 30 posto dnevnih potreba gvožđa.

6. Jabuka će vam puno pomoći u lečenju anemije

Budući da je bogata hranljivim sastojcima, uključujući gvožđe, jabuka će vam puno pomoći u lečenju anemije. Jedite barem jednu jabuku dnevno. Ako je moguće, odlučite se za zelene jabuke i jedite ih sa njihovom korom.

Takođe, možete mešati jednake delove svežeg soka od jabuke i soka od cvekle i malo meda. Piti ovaj sok dva puta dnevno.

Sve to možete ponoviti i tako kroz nedelju dana, kako bi bilo što delotvornije.

foto: Profimedia

7. Banana stimuliše proizvodnju hemoglobina

Bogata gvožđem, banana stimuliše proizvodnju hemoglobina i mnogih drugih enzima koji su neophodni za formiranje crvenih krvnih zrnaca.

Takođe, to je dobar izvor magnezijuma koji pomaže u sintezi hemoglobina.

Jedite jednu zrelu bananu dnevno ili zajedno sa jednom kašikom meda dva puta dnevno.

8. Sušena crna ribizla vrlo efikasna u tretmanu anemije

Zbog svoje visoke koncentracije gvožđa i vitamina C, sušena crna ribizla, utvrđeno je da je vrlo efikasna u tretmanu anemije.

Vitamin C poboljšava sposobnost tela da apsorbuje gvožđe, povećanjem crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina.

9. Piskavica

Piskavica sadrži visok nivo gvožđa, ali bogat je izvor minerala, vitamina, kao i proteina. I lišće i seme piskavice se može koristiti u lečenju anemije.

10. Paradajz je bogat izvor vitamina C koji pomaže apsorpciju

Paradajz je bogat izvor vitamina C i likopena. Vitamin C je potreban vašem telu da apsorbuje gvožđe.

Jedite 1-2 sirova paradajza svaki dan. Možete ih uključiti u pripremu salata, sendviča i sl. ili ih samo jesti zasebno. Popijte čašu soka od paradajza svaki dan.

11. Peršun

Peršun, je možda najpopularnija kulinarska biljka koja se koristi u svetu. Osim raznih drugih korisnih komponenti, peršun je veoma bogat gvožđem i folnom kiselinom.

100 g peršuna sadrži 5,5 mg gvožđa, što znači pola šolje svežeg peršuna ili 1 kašika ove suve biljke mogu zadovoljiti 10% vašeg tela sa dnevnim potrebama gvožđa! Ne samo to, njegov vitamin C pomaže telu apsorbovati gvožđe.

Stavljajte malo svežeg ili osušenog peršuna u supe i kuvana jela.

Kada pripremate sok, dodajte malo peršuna, recimo oko 1-2 kašike.

foto: Shutterstock

12. Suvo grožđe tradicionalni prirodni lek za anemiju

Suvo grožđe je izvrstan izvor raznih hranljivih sastojaka, uključujući kalcijum, kalijum, natrijum, protein, vlakna i gvožđe. 100 g osušenog grožđa može dati 1,88 mg gvožđa. Mnogi tradicionalni lekovi koriste suvo grožđe za lečenje anemije. I vi ih možete imati.

13. Beli luk je najpoznatiji prirodni lek protiv anemije

Beli luk ili češnjak spada u najpoznatije prirodne lekove protiv anemije. Naročito se koristi u svežem stanju, ali i u tinkturama.

14. Orah se koristi i kod lečenja anemije

Orah je veoma zdrav, a između ostalog koristi i kod lečenja anemije. Pripremite čaj od oraha, na taj način što ćete kuvati pet svežih listova oraha u 2,5 dcl vode oko deset/petnaest minuta.

Procedite i pijte jednu šolju dobijenog čaja jednom dnevno pre obroka.

foto: Profimedia

15. Kopriva je u narodu najpoznatija kao prirodni lek za anemiju

U narodu za anemiju gotovo najpoznatija je kopriva, samonikla biljka, koja obiluje gvožđem, kao i znatnim količinama vitamina C. Koprive ima svuda, i cveta od maja do septembra.

Kod koprive je lekovit koren i nadzemni delovi biljke i listovi. Koprivu možete da uberete sami, vodeći računa o tome da je berete na mestima koja su daleko od saobraćajnica. Zeleni listovi sadrže osim gvožđa ivitamina C i magnezijum, kalcijum, silicijum, vitamin A i K, brojne aminokiseline i šećer.

Koprivu ne treba koristiti neprokuvanu, budući da može da ošteti bubrege. Kako pojačava izlučenje mokraće, treba konzumirati namirnice bogate kalijumom, da ne bi došlo do velikog gubitka tog minerala, a namirnica bogata kalijumom svakako za preporuku je paradajz.

16. Maslačak kao lek

Napravićete grešku ukoliko pomislite da je maslačak samo običan korov, budući da će za bolesnike biti veoma važan lek. Kod maslačka je sve lekovito, i listovi i koren i stabljika.

Raste svuda, na livadama, napuštenim njivama. Svoju lekovitost prvenstveno nudi zbog cinka, tanina, kalijuma, gvožđa, vitamina C i B. Možete ga koristiti na mnogo načina, kao čaj, sok, sirup, ali od njega možete da napravite i salatu.

Za jačanje imuniteta organizma najbolje je piti sirup od maslačka, a pripremićete ga tako što ćete dve šoljice cvetova maslačka prokuvati u dva litra vode, procediti i dodati kilu meda i sok od dva limuna. Kuvajte dobijenu smesu na laganoj vatri uz neprestano mešanje, dok ne postane sirupasto. Dobijeni sirup sipajte u flašu, zatvorite i uzimajte po jednu kašiku dva do tri puta dnevno.

Drugi način je da pripremite čaj od maslačka. U šolju hladne vode sipajte dve kašičice maslačka i kuvajte dva minuta. Sklonite sa vatre, pustite da odstoji oko 10 – 15 min, a zatim procedite.

Veoma je dobra i salata od maslačka, koju ćete pripremiti na način da sveže listove maslačka nakon što dobro operete, naseckate i stavite u činiju, pa prelijete maslinovim uljem. Dodajte veoma malo soli i nekoliko kapi isceđenog limunog soka.

foto: Shutterstock

17. Kakao

Kakao se dobija sušenjem i mlevenjem delova biljke kakaovac. Kakao obiluje gvožđem, kao i mineralima – magnezijumom, manganom, cinkom, kalcijumom, natrijumom, bakrom.

Ispijanjem šolje toplog napitka od kakaa daćete doprinos zdravlju vašeg organizma. Istraživanja su pokazala da kakao reguliše i nivo šećera u krvi, kao i krvni pritisak. Istraživanja u Britaniji su ustanovila da svakodnevnim unosom šolje vrućeg kakaoa, sprečava nastanak krvnih ugrušaka i smanjenje taloženja lošeg holesterola na zidovima krvnih sudova.

Med i kakao su idealna kombinacija, za sve one koje muči anemija. Ova kombinacija će ojačati vaš imuni sistem, stoga jednostavno pomešajte kašičicu kakaa i kašičicu meda i pojedite tu smesu ujutro na prazan stomak.

Za anemiju veoma je važno da koristite prirodni organski kakao, jer on ima najbolje dejstvo. Kakao se koristi u proizvodnji slatkiša, kao čokolade. Čokolada za kuvanje sadrži veći procenat kakaa, otuda i njen gorki ukus. Što je veći procenat kakaa to je čokolada zdravija za organizam.

18. Aronija je prirodni lek za lečenje anemije

Aronija spada u bobičasto voće, čiji plodovi sadrže vitamine: C, E, A, B2, B6; a od minerala sadrži: gvožđe, mangan, fosfor, jod, kalijum, molibden i kalcijum.

Gvožđe, vitamini C i B su neophodni za lečenje anemije, pa se aronija smatra kao prirodni lek u lečenju anemije, ali i za čišćenje krvi. Možete koristiti sirup ili sok od aronije.

Suva aronija se može naći u prodavnicama zdrave hrane, i može da se meša sa žitaricama, kao i sušenim voćem. Aronije ne samo da poboljšavaju krvnu sliku, već namirnica korisna i kod šećerne bolesti – dijabetesa, kao i protiv kancera.

Sok od aronije možete sami da napravite kod kuće, ali možete da ga kupite gotovog.

foto: Shutterstock

Kada plod aronije sazri, uberite ovo voće i napravite jednostavan sok, a od sastojaka vam je potrebno: 1 kg bobica aronije, pola litre vode, 300 gr šećera i sok od pola limuna. Sipate šećer u vodu i stavite u šerpu, na vatru da provri.

Postepeno mešajte, a kad voda provri dodate bobice aronije. Dok mešate stiskajte bobice da se iz njih oslobodi sok. Kuvajte nekoliko minuta, a zatim ostavite da se ohladi.

Procedite i ponovo stavite da se još jednom prokuva, skinite sa vatre i u ohlađeni sok dodajte sok od limuna. Dobijeni sok sipajte u staklene flaše, i čuvajte na tamnom i hladnom mestu dobro zatvorene. Pijte po potrebi.

Aronija se može zamrznuti, a zatim je možemo konzumirati tokom cele godine.

19. Morski plodovi – naročito ostrige i školjke, zatim ribe: losos, tunjevina, sardine

Naročito su ostrige i školjke, zatim ribe – losos, tunjevina i sardine bogate gvožđem i preporučuju se u ishrani osoba sa problemima anemije.

U „dobre namirnice“ ubrajaju se morski plodovi, kao i riba, koja se preporučuje oko 200 grama nedeljno. Ono što sigurno možete da činite za svoj organizam je to da unosite što više "dobre – zdrave hrane".

20. Kajsija

O lekovitosti kajsije zna se već odavno. Bogate su vitaminima A, B2, B3 i C, magnezijumom, kalcijumom, gvožđem, kalijumom, fosforom. Kajsije sadrže deset puta više magnezijuma od svog voća.

Spada u grupu koštunjavog voća. Plodovi kajsije imaju košticu u kojoj se nalazi jezgro slatko gorkog ukusa. Danas se najviše spori oko toga da li jedinjenje koje se dobije iz koštice kajsije ima antikancerogeno svojstvo ili sadrži opasne doze cijanovodične kiseline.

Istraživanja su pokazala da delovanje folne kiseline, kao i bogatstvo kobalta i bakra ovo voće čini izvrsnim za anemične ljude. Kajsija se najčešće koristi u svežem stanju, ali je vrsta koja se koristi i za sušenje.

foto: Profimedia

21. Jagoda za lečenje anemije

Jagoda nam je svima poznata kao voće koje pre svega najviše vole deca. Lekovita svojstva jagode poznata su još odavnina. Za lečenje se može koristiti kako koren, tako i lišće jagode.

Čaj od lista jagode možete da napravite tako što ćete dve čajne kašike suvih listova jagode preliti sa 250 ml provrele vode. Nakon petnaest minuta procedite, pijte tri puta dnevno po jednu šolju posle jela.

Ako želite da pročistite organizam, uveče pojedite veću porciju jagoda, bez šećerenja. Jagode će vam pomoći ne samo kod anemije, već i kod jačanja imuniteta, kod povećanog holesterola i krvnog pritiska, kod bolesti žuči, artritisa.

Jagode sadrže obilje A i C vitamina, vlakana, gvožđa i folnu kiselinu koja je, između ostaloga, najviše potrebna trudnicama.

22. Dinja

Dinja, koju jedni smatraju voćem, drugi povrćem, neosporno je da je treba jesti u periodu kad je ima u ponudi, jer ne goji, osvežava i puna je vitamina, naročito A, C, zatim mineralima: magnezijumom, bakrom, kalijumom, gvožđem, manganom i fosforom.

U narodnoj medicini kod dinje se koristi i plodovi kao sok i seme. Za jačanje organizma, treba kozumirati sveže ceđeni sok od dinje, pomešan sa jogurtom, medom i limunovim sokom. Dobijenu mešavinu treba piti dva puta dnevno po jednu čašu.

foto: Thinkstock

23. Borovnica je savršen lek protiv anemije

Za borovnicu se smatra da je najbogatiji izvor antioksidanasa. Za to je najzaslužniji antocianin, sastojak borovnice, koji ovom voću daju karakterističnu modrocrnu boju.

Istraživanja su pokazala da je sok od borovnice savršen lek protiv anemije, da poboljšava funkciju vida i krvotoka, kao i da zaustavlja početne faze karcinoma. Osim što su bobice lekovite, zbog svog sastava- minerala: kalijuma, natrijuma, gvožđa, hroma, mangana i bakra, lekoviti su i listovi borovnice.

Bez obzira za šta se koriste, najbolje je jesti sveže plodove, kao i sok od borovnice. Od listova borovnice priprema se čaj, koji je odličan diuretik, dobar za lečenje bubrega i bešike.

foto: Shutterstock

Za pripremu sirupa potrebno je odstraniti peteljke, pa dobro oprati borovnice, izgnječiti i ostaviti da odstoje preko noći.

Drugi dan propasirajte izgnječene borovnice i procedite kroz gazu. Dobijeni sok sipajte u šerpu, i kad proključa, dodajte šećer.

Potrebno vam je kilo šećera na litru dobijenog soka. Ponovo vratite da provri, pa tokom kuvanja skidajte penu koja se stvara. Skuvani sirup sipajte još dok je vruć u pripremljene flaše, pa dobro zatvorite.

24. Kupina i kupinovo vino prirodni lekovi za obnovu crvenih krvnih zrnaca kod anemije

Kupine ne samo da su veoma ukusne, one su i veoma lekovite, poznate kao izvor prirodnih antioksidanasa. Pored toga, imaju i antikancerogene svojstva.

Plod je bogat gvožđem, magnezijumom, kalijumom, zatim vitaminima C i E. Može se konzumirati kao sveže vože, ali i u obliku prerađevina, kao sok, marmelada, čaj od kupine, ali sve više je traženo i kupinovo vino.

Kupinovo vino se od davnina koristi kao prirodni lek za mnoge bolesti, a posebno u lečenju anemije. Osobama koje pate od anemije preporučuje se da svaki dan pre ručka popiju jedan decilitar ovog napitka.

foto: Shutterstock

Kupino vino imate u gotovo svim prodavnicama zdrave hrana, ali ukoliko želite da ga sami napravite potrebno je da kupite npr. 5 kg kupina, dobro ih operete i stavite u neku posudu, pa izgnječite, kako bi dobili kašastu masu.

U to dodajte šećer, 1 kg, a može i manje ukoliko su kupine slatkaste, promešajte kako bi se masa sjedinila. Vino od kupine sipajte u čiste staklene flaše, a čepove ne zatvarajte čvrsto, kako vino usled vrenja ne bi prokipelo.

Ove flaše treba držati na suncu 60 dana, i nakon toga može da se konzumira. Posle boce zatvorite i čuvajte na hladnom mestu.

Ovo su samo neki prirodni lekovi za obnovu crvenih krvnih zrnaca kod ljudi koji imaju anemiju.

Uravnotežite ishranu kako bi se sprečilo ponavljanje problema.

(Stil.kurir.rs/Izvori:cdc.gov/mayoclinic.org)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs