uvrstite ga u svoju ishranu

Moćno i lekovito seme konoplje: 7 zdravstvenih problema kao rukom odneseni!

Semenke konoplje imaju lagan orašast ukus koji se lepo slaže u slanim i slatkim jelima

Fitnes & Nutricija
Autor:
Moćno i lekovito seme konoplje: 7 zdravstvenih problema kao rukom odneseni!
Foto: Shutterstock

Oljuštene konopljine semenke su odličan izvor belančevina, kao i omega 3 i omega 6 masnih kiselina biljnog porekla. Upravo zato važan su deo veganske i vegetarijanske ishrane. Ali u svoj jelovnik ih u poslednje vreme uvrštavaju i svi oni koji žele da se zdravije hrane. U samo jednoj kašičici semenki konoplje nalazi se oko pedesetak kalorija i oko 3 grama belančevina. Uz to sadrže i dosta prehrambenih vlakana koje poboljšavaju probavu, vitamin A, kalcijum, magnezijum, kalijum i fosfor. Iako potiču od biljke Cannabis i marihuana, sadrže manje od 1 posto psihoaktivne materije tetrahidrokanabinol (THC), pa se od njih ne možete „naduvati“. Industrijska konoplja uzgaja se zbog proizvodnje ulja, semenki i brašna koji imaju pozitivno delovanje na ljudsko zdravlje.

Semenke konoplje:

- Osnažuju imunitet - Smanjuju upalne procese u telu - Smanjuje nivo krvnog pritiska - Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti - Poboljšavaju probavu - Poboljšavaju izgled kože - Smanjuju svrbež kože uzrokovane problemima poput ekcema

Kako ih konzumirati?

Semenke konoplje imaju lagan orašast ukus koji se lepo slaže u slanim i slatkim jelima. Možete ih dodati bilo kom jelu – od voćnih smutija i jogurta do ovsenih kaša.

Posipajte ih po tostu od avokada ili preko bilo kog drugog sendviča.Možete ih koristiti umesto parmezana pa ih slobodno stavite na omiljeno jelo s testeninom. Od njih možete napraviti čak i zdrav puter, poput onog od kikirikija, semenki suncokreta ili badema. Oljuštene konopljine semenke nisu jeftin proizvod. Ali nisu vam potrebne velike količine ovog zdravog semena, pa se potrudite da ga makar tu i tamo unostite u svoj organizam.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs