PLOD ZDRAVLJA

Rudnik minerala: Ovaj plod je blago – saznajte od čega vas sve štiti!

Iako ga doživljavamo kao ukusnu grickalicu – brazilski orah je mnogo više od toga

Fitnes & Nutricija
14:40h Autor:
Rudnik minerala: Ovaj plod je blago – saznajte od čega vas sve štiti!
Foto: Shutterstock

Brazilski orah je pravi rudnik selena, dragocenog minerala koji ima velik uticaj na opšte zdravstveno stanje celog organizma. Neverovatna je činjenica da SAMO JEDAN plod može nadoknaditi sve vaše dnevne potrebe za ovim mineralom. A, selen zajedno sa vitaminom E, kojim je brazilski orah takođe bogat, čini veoma jak i značajan antioksidans.

Pored minerala, brazilski orah je prebogat vitaminima i dijetetskim vlaknima.

Brazilski orah vodi poreklo iz Južne Amerike, ali može rasti i u Gvajani, Venecueli, Brazilu, istočnoj Kolumbiji, Peruu i Boliviji.

Brazilski orah je voće, a njegovo drvo može dostići visinu od neverovatnih 50 metara.

Nutricionisti velikodušno preporučuju njegovu upotrebu u ishrani i sve češće ga koriste kao dodatak obrocima. U jednoj ljusci može se naći i do 26 manjih oraha koji imaju zasebnu opnu. Kora im je tvrda i podseća na kokos. U sebi sadrže 14 procenata proteina, 12 odsto ugljenih hidrata , 66 procenata masti.

Pored toga, oni su savršen izvor dijetetskih vlakana, raznih vitamina i minerala. Sadrže vitamin E, magnezijum , fosfor, mangan, gvožđe i cink. Odličan su izvor grupe B kompleksa vitamina kao što su tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6 i folata, koji imaju značajnu ulogu u metabolizmu. Orah iz Brazila je svetski broj jedan izvor selena koji ima višestruk uticaj na zdravlje.

Lekovita svojstva brazilskog oraha i njegov uticaj na organizam i zdravlje je ogroman. Nauka je i potvrdila brojna lekovita svojstva. Međutim, ovaj orašasti plod ima značajniju funkciju u prevenciji nego u samom lečenju već nastalog oboljenja.

Selen i omega -3 masne kiseline iz brazilskog oraha štite srce i krvne sudove , smanjujući rizike za nastanak kardiovaskularnih i arterijskih bolesti...

Zbog toga što je ekstremno bogat mineralima, među kojima i bakrom, čuva kosti, potpomaže apsorpciju gvožđa u organizmu, pomaže u očuvanju čvrstine kostiju i gustini koštanog tkiva, povećava snagu i jača mišićnu masu.

Takođe, zbog bogatstva vlaknima pospešuje varenje i probavu, te pomaže kod zatvora.

Veoma je cenjen i kao plod koji je prirodni afrodizijak i u mnogim zemljama od njega se spravljaju tinkture koje se upotrebljavaju za poboljšanje potencije.

Brazilski orah ne sadrži gluten, tako da ga mogu konzumirati i osobe koje imaju intoleranciju na ovaj sastojak.

Pored unutrašnjeg zdravlja, brazilski orah je višestruko efikasan i kada je naša koža i kosa u pitanju. Njegovo ulje veoma je lekovito za kožu, vraća joj elastičnost i dubinski je hidrira, a preporučuje se i kod kose koja je oštećena iskrzana i lomljiva, kao redovno pakovanje.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs