Riznica zdravlja

Samo jedna šaka trešanja sprečava sto bolesti: Smiruje živce, reguliše pritisak, leči bubrege! (RECEPT)

"Ako želiš izgledati bešnje, svakodnevno upražnjavaj trešnje," reči su dečje pesme Ljubivoja Ršumovića. Saznajte šta sve leči ovo ukusno voće

Saveti stručnjaka 17.05.2020. - 16:47h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

Trešnja je izuzetno zdrava voćka jer sadrži nezaobilazni vitamin C, folnu kiselinu, kalcijum, gvožđe, ali i najvredniji od svih antocijanidin.

 

Kako poprimaju tamno crvenu boju, trešnje postaju sve zdravije. Pedesetih godina prošlog veka, lekar Ludvig Koh je dokazao da trešnje leče reumu i kostobolju, smanjuju nivo mokraćne kiseline i leče upale.

 

Znači ako patite od gihta, preporuka je da sada iskoristite sezonu trešanja i ovu voćku jedete što češće.

 

Dobrobit trešanja:

 

  • Leče kostobolju i reumu;
  • Sprečavaju starost i pojavu bora;
  • Prirodni su lek protiv celulita;
  • Podstiču rad stomaka, creva, pankreasa i podstiču varenje.
  • Izbacuju vodu iz krvotoka i zato rasterećuju srce, aktiviraju jetru i bubrege.
  • Sprečavaju nastanak karijesa i zubnih naslaga.
  • 20 trešanja ima 10 puta jače dejstvo od aspirina;

 

Jabuke su spas za stomačne tegobe: Leče zatvor i dijareju, samo se jedu drugačije!

foto: Shutterstock

 

 

Čaj od peteljki trešanja

 

Ovaj čaj je nadaleko poznat kao odličan lek za visok krvni pritisak, ali i protiv bubrežnih bolesti kao i bolesti mokraćnih puteva:

 

Šaku peteljki trešanja kuvajte u litru vode dva minuta (od trenutka kad voda provri), ostavite da malo odstoji, procedite i nezaslađeno pijte povremeno u gutljajima tokom dana.

 

Za uklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti: tri puta na dan jedite po 250 g trešanja.

 

Protiv bubrežnih kamenaca: kašicicu peteljki trešanja prelijte sa 200 g vode ili mleka i kuvajte 1 do 2 minute, ostavite poklopljeno 5 minuta, zatim procedite i pijte tri puta na dan.

 

Protiv reume: tokom osam dana svakodnevno pijte sok od svežih trešanja tri puta na dan po jednu čašu.

 

Protiv srčanih smetnji: usitnite 25 g koštica trešanja i stavite u 80 g jake rakije da stoji 10 dana na umerenoj temperaturi, zatim pijte 5 kapljica tinkture dva puta na dan.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs