Trešnja je izuzetno zdrava voćka jer sadrži nezaobilazni vitamin C, folnu kiselinu, kalcijum, gvožđe, ali i najvredniji od svih antocijanidin.
Kako poprimaju tamno crvenu boju, trešnje postaju sve zdravije. Pedesetih godina prošlog veka, lekar Ludvig Koh je dokazao da trešnje leče reumu i kostobolju, smanjuju nivo mokraćne kiseline i leče upale.
Znači ako patite od gihta, preporuka je da sada iskoristite sezonu trešanja i ovu voćku jedete što češće.
Dobrobit trešanja:
- Leče kostobolju i reumu;
- Sprečavaju starost i pojavu bora;
- Prirodni su lek protiv celulita;
- Podstiču rad stomaka, creva, pankreasa i podstiču varenje.
- Izbacuju vodu iz krvotoka i zato rasterećuju srce, aktiviraju jetru i bubrege.
- Sprečavaju nastanak karijesa i zubnih naslaga.
- 20 trešanja ima 10 puta jače dejstvo od aspirina;
Jabuke su spas za stomačne tegobe: Leče zatvor i dijareju, samo se jedu drugačije!
Čaj od peteljki trešanja
Ovaj čaj je nadaleko poznat kao odličan lek za visok krvni pritisak, ali i protiv bubrežnih bolesti kao i bolesti mokraćnih puteva:
Šaku peteljki trešanja kuvajte u litru vode dva minuta (od trenutka kad voda provri), ostavite da malo odstoji, procedite i nezaslađeno pijte povremeno u gutljajima tokom dana.
Za uklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti: tri puta na dan jedite po 250 g trešanja.
Protiv bubrežnih kamenaca: kašicicu peteljki trešanja prelijte sa 200 g vode ili mleka i kuvajte 1 do 2 minute, ostavite poklopljeno 5 minuta, zatim procedite i pijte tri puta na dan.
Protiv reume: tokom osam dana svakodnevno pijte sok od svežih trešanja tri puta na dan po jednu čašu.
Protiv srčanih smetnji: usitnite 25 g koštica trešanja i stavite u 80 g jake rakije da stoji 10 dana na umerenoj temperaturi, zatim pijte 5 kapljica tinkture dva puta na dan.