UVRSTITE IH U ISHRANU

Sačuvajte zdravlje najvažnijeg organa: Ovih 10 namirnica obnavlja i čisti jetru!

Ukoliko ne pazimo na zdravlje jetre javlja se mogućnost razvoj metaboličkih poremećaja, pa čak i deijabetesa

Fitnes & Nutricija
12:13h Autor:
Sačuvajte zdravlje najvažnijeg organa: Ovih 10 namirnica obnavlja i čisti jetru!
Foto: Shutterstock

Jetra je odgovorna za preradu tečnosti, proizvodnju glukoze i detoksikaciju tela. Osnova dobrog zdravlje je zdrava jetra. Ukoliko je njeno zdravlje narušeno, organizam postaje slabiji i podložniji bolestima.

Disfunkcija jetre može dovesti do razvoja bolesti jetre, metaboličkih poremećaja pa čak i dijabetesa tip 2. Srećom, postoje namirnice koje pomažu u očuvanju ovog važnog organa.

Ukoliko već niste, uvrstite ovu hranu u svoj svakodnevni jelovnik:

1. Kafa

Kafa je odlična za masnu jetru. Istraživanje je dokazalo da svakodnevno konzumiranje može da pomogne u smanjenju rizika za razvoj hronične bolesti jetre, kao i da može zaštititi jetru od razvoja teških bolesti, kao što je rak jetre.

Takođe je utvrđeno da kafa sprečava taloženje masti u jetri i povećava količinu zaštitnih antioksidansa u njoj.

2. Ovas

Specifična vlakna koja su prisutna u ovasu posebno su korisna za jetru. Ovas obiluje beta glukanima koji su, prema istraživanju koje je 2017. objavljeno u časopisu International Journal of Molecular Sciences, biološki vrlo aktivni u telu. Oni pomažu u jačanju imunološkog sastava i u borbi protiv upalnih procesa, a mogu biti naročito korisni u borbi protiv dijabetesa i prekomerne kilaže.

3. Zeleni čaj

Odličan je u smanjenu masti koja se taloži u jetri.

4. Beli luk

Što češća konzumacija belog luka pomaže u stimulaciji jetre. Baš kao i zeleni čaj, najuspešnije se bori sa problemom masne jetre.

5. Borovnice

Zapravo sve tamne bobice, uključujući borovnice, ribizle i brusnice, sadrže antioksidanse koji se nazivaju polifenoli, a koji štite jetru od oštećenja.

6. Grožđe

Grožđe, sok i semenke od grožđa obiluju antioksidansima koji pomažu jetri tako što smanjuju upalu i sprečavaju oštećenja jetre.

7. Grejp

Grejp štiti jetru od oštećenja smanjujući upalne procese i obanvljajući ćelije.

8. Masna riba

Konzumiranje masne ribe i suplemenata na bazi ribljeg ulja mogu pomoći u prevenciji bolesti kao što je masna jetre. Masna riba obiluje omega 3 masnim kiselinama, a to su dobre masnoće koje pomažu u smanjenju upalnih procesa. One su posebno korisne za jetru jer se pokazalo da sprečavaju taloženje masti i pomažu u održavanju optimalnog nivoa enzima u jetri. Preporuka je da se masnu ribu jede dva ili više puta nedeljno.

9. Orašasti plodovi

Konzumiranje orašastih plodova može biti još jedan jednostavan način da se sačuva zdravlje jetre. Oni sadrže nezasićene masne kiseline, vitamin E i antioksidanse, a sve one pomažu u prevenciji bolesti jetre.

10. Maslinovo ulje

Unos prevelike količine masti nije dobar za jetru, ali za neke masti to pravilo ne važi. Istraživanja su pokazala da je konzumiranje maslinovog ulja korisno za smanjenje oksidacijskog stresa i poboljšanje funkcije jetre zbog visokog udela nezasićenih masti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs