VODITE RAČUNA

Sa unosom vitimina D treba biti oprezan: U ovim situacijama može ozbiljno da naruši zdravlje!

Svi smo upoznati sa benfitima koje vitamin D ima za naš organizam, ali ukoliko se preporučena doza ne poštuje može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema

Medicina
Autor:
Sa unosom vitimina D treba biti oprezan: U ovim situacijama može ozbiljno da naruši zdravlje!
Foto: Shuterstock

Vitamin D se u najvećoj meri dobija iz Sunčevih zraka, ali ga jenmoguće pronaći i u određenim namrnicama i u suplementima koji se u ovom perodu koriste više nego inače.

Vitamin D je od izuzetne važnosti za jačanje imuniteta, ali i za mnoge druge funkcije tela. Međutim, preporučen način upotrebe se mora poštovati, jer u suprotnom dolazi do komplikacija.

Ovaj vitamin se dugo zadržava u telu i polako se oslobađa iz krvotoka, pa tako loši efekti velike doze mogu trajati i nekoliko meseci nakon korišćenja suplemenata.

Ono što je najvažnije, ljudi ne mogu da dostignu opasno visok nivo vitamina D samim izlaganjem Suncu. Toksični efekti mogu biti izazvani isključivo prekomernom upotrebom suplemenata.

Evo koji znaci ukazuju da ste preterali sa vitaminom D:

Jedan od pokazatelja može biti zatvor ili opstipacija. Ona nastaje kao posledica hiperkalcemije, stanja kad se u krvi nađe velika količina kalcijuma, za koje je odgovoran veliki unos vitamina D.

Vitamin D je koristan i pomaže organizmu u apsorpciji i korišćenju kalcijuma. Međutim, previše kalcijuma nije dobro. S druge strane, može se javiti i dijareja.

U časopisu "Pediatric Endocrinology and Metabolism", objavljeno je da je osoba hospitalizovana nakon velikih bolova u stomaku. Rezultati su pokazali da je razlog bio toksična reakcija izazvana upravo ovim vitaminom.

Lekari upozoravaju: "Pri upotrebi vitamina D se moraju poštovati uputstva. Ovaj vitamin je moćan u izgradnji jakog imuniteta, ali upotreba na sopstvenu ruku može da ima ozbiljne posledice".

Ako ste uzimali suplemente vitamina D i počeli da patite od opstipacije, dijareje i stomačnih bolova, najbolje je da odmah prestanete da ih koristite. Zapamtite, posledice toksičnosti mogu trajati mesecima nakon konzumiranja poslednje tablete.

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs