NOVA SAZNANJA

Lekari otkrili najraniji simptom dijabetesa: Ovo je jasan znak da šećer razara vaš organizam!

Ako se ovaj simptom uoči na vreme dijabetes se može držati pod kontrolom

Medicina
13:30h Autor:
Lekari otkrili najraniji simptom dijabetesa: Ovo je jasan znak da šećer razara vaš organizam!
Foto: Shuterstock

Simptomi dijabetesa tipa 2 uključuju umor, neobjašnjiv gubitak težine i osećaj žeđi. Međutim, lekari su došli do zaključka da se pre svih njih razvija jedan simptom koji je najraniji alarm za uzbunu.

Dijabetes tipa 2 je hronično stanje pri čemu pankreas ne može da proizvede dovoljnu količinu insulina. Iako se ovaj proces može činiti bezopasnim, vremenom se poremete sve funkcije tela. Visoki nivo šećera u krvi može ozbiljno da ošteti srce, oči, ali i bubrege.

Klučan korak u ovom slučaju je rano otkrivanje problema. Najraniji simptom je, tvrdelekari, zamućen vid, koji svakim danom postaje sve ozbiljniji.

Dijabetes može da izazove zamagljen vid, ali i suzenje oka. Ovo stanje je pozanto i kao dijabetička retinopatija - rezultat je problema sa krvnim sudovima oko mrežnice.

Kod većine pacijenata ovaj problem se razvija postepeno. Rano otkrivanja i odlazak kod doktora može spasiti pacijenta ozbiljnijih problema kao što je potpuni gubitak vida.

U oku počne da se stvara višak tečnosti koji stvara zaućenje i smanjuje fokus. Ukoliko ovo stanje potraje nekoliko dana, vreme je da posetite lekara.

Stručnjaci nagalašavaju i da zamagljen vid nije u 100 posto slučajeva poseldica dijabetesa. On takođe može biti uzrokovan brojnim drugim stanjima, uključujući suve oči, slabovidost ili infekciju.

U svakom slučaju, lekari preporučuju, redovnu kontrolu i praćenje svih signala koje nam organizam šalje.

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs