Neverovatno

Oprezno sa sušijem: Popularno jelo krije jednu veoma gadnu tajnu! (VIDEO)

Evo šta vreba u ovom popularnom japanskom specijalitetu!

Fitnes & Nutricija
Autor:
Oprezno sa sušijem: Popularno jelo krije jednu veoma gadnu tajnu! (VIDEO)
Foto: Shutterstock

Suši je tradicionalno japansko jelo koje se priprema od žive morske ribe, a poslednjih godina je postalo frišoko rasprostranjeno i prisutno na jelovnicima mnogih zemalja, pa i naše.

Suši se najčešće priprema od haringe, skuše, oslića, škarpine, barbuna, ali i od slatkovodnog lososa.

Ovo jelo, omiljeni ručak mnogih širom sveta, međutim krije veliku potencijalnu opasnost po zdravlje. Razlog tome je što živa riba u sebi može sadržati veoma opasne parazite, koji mogu ozbiljno ugroziti zdravlje, pa i život čoveka.

Naime, živa riba u sebi može sadržati parazite kao što su valjkasti crvi ili pantljičara, kao i crv pod nazivom anisakis ili (herring worm/haringa crv), jer je prvobitno pronađen u haringi), koji ako dospeju u ljudski organitam mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Univerzitet u Vašingtonu sproveo je studiju kojom je dokazano da se prisustvo ovog parazita kod morskih sisara i riba povećalo čak 283 puta od 1970. godine. Ovo istraživanje objavljeno je u martu 2020. i u naučnom časopisu Global Change Biology.

Ljudi se anisakis parazitom, kao i ostalim parazitima iz ribe, mogu zaraziti ukoliko konzmiraju živu ribu koja je već inficirana, a simptome koje parazit najčešće izaziva su bol u stomaku, mučnina, povraćanje i dijareju. On ne može dugo opstati u gastrointestinalnom traktu, tako da simptomi slični trovanju prolaze nakon nekoliko dana.

Pantljičara ili valjkasti crvi daju nešto težu kliničku sliku od anisakis crva i mogu, ako se unesu u organizam, da se prošire na mnoge organe, pa čak i da napadnu mozak, što može imati i fatalan ishod.

Šefovi specijalizovani a suši obućeni su kako da prepoznaju inficiranu ribu, ali nekada nije moguće uočiti ove sitne štetočine, pa se može desiti da dospe i u ljudski organizam.

Ukoliko ste baš ljubitelj sušija i žive ribe, naš predlog je da se odlučite za onaj u tempuri (termički obrađen) jer svi paraciti se uništavaju pri visokoj temperaturi i time je hrana bezbedna za jelo. Ili, naravno, da rizikujete...

Pogledajte kako izgleda zaraza parazitima iz ribe:

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs