SVAKO MORA DA PROČITA

Dobro upamtite savete doktora Antonija Bergama: Ovako se hrane onkolozi kako bi se zaštitili od raka!

Pažljivo pročitajte ovaj tekst

Fitnes & Nutricija
12:22h Autor:
Dobro upamtite savete doktora Antonija Bergama: Ovako se hrane onkolozi kako bi se zaštitili od raka!
ilustracija, Foto: Shutterstock

Da bi se zaštitili od nastanka raka ishrana onkologa je vrlo kontrolisana. Postoje neke namirnice koje pogoduju našem telu i koje treba što češće jesti kako biste sačuvali zdravlje, ali i one koje se nalaze na crnoj listi.

Dobro pročitajte i zapamtite ove savete onkologa:

Nemački doktor Antoni Bergam koji radi u kliničkom centru u Hamburgu savetuje da što češće jedete hranu bogatu vlaknima. Crveno meso nikao ne jedite više od 2 puta nedeljno.

Prema njegovim rečima, prekomerna konzumacija govedine i svinjetine povećava rizik od raka debelog creva, a to je i naučno dokazano.

Osim toga, veza nastanka raka i konzumacija šećera je usko povezana. Od napitaka savetuje konzumiranje vode i nezaslađenih čajeva. Sokovi prepuni šećera su naročito loši za zdravlje.

Poslednji obrok ima najkasnije do 18 časova, a prvi obrok tek posle 10 časova ujutru. Omiljeni čaj mu je onaj od đumbira, a takođe unosi i dosta vode.

Orašasti plodovi se nalaze na listi najmjoćnijih namirnica koji će očuvati zdravlje. Veoma su masne, imaju dobar odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina, a takođe su bogati proteinima. Morski plodovi su dozvoljeni u neograničenim količinama. Ulje od algi je odlično za sprečavanje upala u telu.

Začinjena hrana je zabranjena, jer ima veliki broj negativnih efekata na organizam. Ukoliko volite začinjenu hranu, opredelite se za bilje koje daje specifičan ukus jelima.

"Princip zdrave ishrane je neophodan, naročito u ovo moderno doba, kada je oboljevanje od raka vrlo česta pojava. Svojim navikama pomažemo organizmu da bude u što boljoj formi, ali isto tako možemo i da ga potpuno uništimo. Sve je do nas", tvrdi Antoni.

Rafinisani proizvodi, prepuni veštačkih aroma dobijaju jedno veliko ne od strane ovog onkologa.

"Svaki onkolog će vam reći da njih treba zaobilaziti u širokom luku", kaže on.

"Ukolio imate veliku potrebu za šećerom najbolje bi bilo da posegnete za nekim voćem". zaključuje doktor.

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs