POKAZALO ISTRAŽIVANJE

Loše navike koje ostavljaju ozbiljne posledice: Ovo su najveći krivci za maligna oboljenja!

Nakon brojnih studija, naučnici su došli do saznanja koje to navike utiču u najvećoj meri na oboljevanje od kancera

Medicina
17:10h Autor:
Loše navike koje ostavljaju ozbiljne posledice: Ovo su najveći krivci za maligna oboljenja!
Foto: Profimedia

Alison Koks, direktor preventivnog odeljenja koji je predvodio studiju siguran je da su neke od ovih navika glavni okidači oboljevanja od kancera. Na ovom istraživanju je rađeno dugo i lekari su sigurni da ovde leži najveći problem kada se govori o malignim oboljenjima, piše nationalgeographic.rs

Naravno da postoji i faktor genetike, ali unos ovih namirnica i ove navike su u većini slučajeva povezane s malignim procesima u telu.

Ove namirnice i navike biste trebali da svedete na minimum:

Unos šećera

Naučnici ističu da konzumacija prevelikih količina šećera ne dovodi samo do gojaznosti i nastanka dijabetesa, već može aktivno oštetiti ćelije i povećati rizik od nastanka raka.

Nova istraživanja pokazuju da šećer može podstaći rast tumora u telu jer rak koristi šećer kao "gorivo". Za razliku od zdravih ćelija, ćelije raka mogu da pretvore svoju energiju iz glikolize bez kiseonika, u procesu anaerobne glikoze.

"Hiperaktivna konzumacija šećera ćelija karcinoma dovodi do začaranog ciklusa kontinuirane stimulacije razvoja i rasta karcinoma", kaže Džoan Tevelin, belgijski molekularni biolog nakon objavljivanja svoje studije, za koju se smatra da će dovesti do boljeg razumevanja interakcije šećera i raka, što bi moglo pomoći u kreiranju ciljanih strategija ishrane za pacijente.

Procesuirana hrana

Sva hrana koju kupujete, a u plastičnom pakovanju je, industrijski je zatvorena i dizajnirana je da traje mesecima bez kvarenja povećava i rizik od nastanka raka.

Ovim namirnicama se kroz industrijsku proizvodnju dodaju konzervansi, a najčešće je reč o štetnim nitratima, koji im povećaju rok trajanja. Ti aditivi se kroz godine akumuliraju u telu i mogu naneti štetu na nivou ćelija i dovesti do nastanka bolesti poput raka.

Izbegavanje kremea sa SPF faktorom i sunčanje u solarijumu

Sunce je svake godine sve štetnije, pa su kreme sa zaštitnim faktorom neophodne tokom cele godine. Čak i kad deluje da su sunčevi zraci minimalni, oni mogu da nanaesu štetu.

Što se tiče sunčanja u solarijumu, leakri su tu izričiti, ni minut nije dozvoljen. Ljudi koji su počeli da koriste solarijum pre 35-e godine života imaju 87 posto veću verovatnoću od obolevanja od malignog melanoma u poređenju sa onima koji nikad nisu išli u solarijum.

Usoljena i ukiseljena hrana

Kad se dimljena hrana kuva na visokim temperaturama, od nitrata nastaju još opasniji nitriti. Ipak, to se ne odnosi na namirnice koje kiselite ili dimite sami. Jedna od namirnica za koju je dokazano da je kancerogena je tradicionalna kineska slana riba.

Višak kilograma

Prekomerna kilaža može da ugrozi zdravlje čitavog organizma, a ovim istraživanjem je dokazano da povećava rizik od nastanka karcinoma dojke, debelog creva, rektuma, jednjaka, bubrega i pankreasa.

Kokice iz mikrotalasne

Kokice, tačnije kese, za mikrotalasnu su pune hemikalija, koje se kad se zagreju, automatski šire u same kokice. Kada ih pojedete one nepovoljno utiču na endokrini sistem, a česta konzumacija izaziva povišen holesterol, bolestima štitne žlezde, neplodnosti i rizik od nastanka raka.

"U omote su dodane sintetičke hemikalije, pogotovo u industriji brze hrane, koje bi trebalo da spreče da iscure masti", objašnjava nutricionistkinja Elisija Gudman.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs