nisu sve paprike iste

Žute, zelene ili crvene: Evo koja paprika je najzdravija i zbog čega!

U nastavku pročitajte kako boja paprike određuje koja je najboja

Nutricija 04.12.2019. - 18:05h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Paprika spada među najzdravije namirnice na svetu jer su bogate brojin hranljivim sastojcima i mineralima, kao što su vitamina C,A i E.

 

Osim toga, bogata je i karotenoidom zeaksantinom koji je izuzetno važan za zdravlje očiju.

 

Paprika ima više vitamina C od limuna

 

Paprika sadrži oko 300 miligrama vitamina C,  čak više od limuna ili pomorandže! Upravo zbog toga je pre puno godina lečila skorbut- bolest koja nastaje usled dugotrajnog nedostatka vitamina C.

 

Osim toga, paprike pomažu u borbi sa viškom kilograma. Imaju oko 50 kalorija, malo masnoće i ugljenih hidrata, te puno vode. Takođe, bogate su i magnezijum, gvožđem, kalijumom, kalcijumom i beta-karotenom.

 

Crvena, zelena i žuta- koja je najzdravija?

 

Sve dobrobiti paprike: Neverovatna moć oporavka celog tela!

foto: Shutterstock

Razlikuju se po vremenu zrenja. Naime, zelene paprike se beru dok su jako mlade i imaju pomalo gorkast ukus. 

 

Žute paprike se beru srednje zrele , dok crvene paprike zahtevaju da budu zrele još oko mesec dana.

foto: Shutterstock

Zbog najveće doze vitamina C, kao i dosta sekundarnih ulja, crvene paprike su  najzdravije.


Hilandarske posne punjene paprike bez pečuraka: Recept koji ćete želeti da sačuvate!

 

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...