Ključan element zdrave ishrane

Izbegavanje proteina nije ni malo naivno: Evo šta se dogodi organizmu kada je unos sveden na minimum!

Princip zdrave ishrane se zasniva na dovoljnom unosu proteina. Oni su od izuzetne važnosti za pravilno funkcionisanje organizma

Fitnes & Nutricija
Autor:
Izbegavanje proteina nije ni malo naivno: Evo šta se dogodi organizmu kada je unos sveden na minimum!
Foto: Shutterstock

Proteini su ključni element svake zdravog plana ishrane. Ukoliko ne unosite dovoljnu kolilčinu primetićete drastične zdravstvene promene. Osim zdravlja i sam izgled će biti narušen.

Proteini nam daju dovoljno snage koja nam je neophodna za čitav dan, zato se trudite da ih unosite svakodnevno u dovoljnim količinama.

Kada je unos sveden na minimum, ovo se dešava organizmu:

Imaćete iznenadne napade gladi

Povremena žudnja za užinom između obroka je normalna, ali ako je ta žudnja učestala, a obrok koji pojedete nije dovoljan da utoli glad, verovatno je da ne jedete dovolju količinu proteina. Oni pomažu u regulisanju šećera u krvi.

"Protein će usporiti apsorpciju ugljenih hidrata i regulisa će nivo šećera u krvi, a samim tim će sprečiti pojavu iznenadne gladi", kaže nutricionosta De Fazio.

Kineske vežbe za sniženje krvnog pritiska i produžavanje života: Pomažu bolje od tableta!

Usporićete metabolizam

"Dijeta sa malo proteina dovodi do gubitka mišića i usporava metabolizam", kaže Karolina Apovian, specijalista za ishranu i mršavljenje.

Preporučena dnevna doza proteina iznosi 0,8-1,1 grama po kilogramu telesne mase, bez obzira na fizičku aktivnost ili unos kalorija, tvrde iz nacionalne medicinske akademije.

Primetićete značajan pad koncentracije

"Fokus i koncentracija se smanjuju kada je ishrana siromašna proteinima", kaže Luiza Petre, kardiolog i stručnjak za ishranu.

"Proteini utiču pozitivn na hormone i enzime koji omogućavaju mozgu da pravilno funkcioniše", kaže dr Petre.

Horoskopski znaci i njihove amajlije: Otkrijte koji je poludragi kamen baš za vas!

Povrede i modrice će zaceljivati znatno sporije

Protein pomaže u rastu i obnavljanju tkiva, zajedno sa mikronutrijentima, antioksidansima i raznim vitaminima. Oni su posebno odgovorni za protok kiseonika i stanje kože. Ukoliko unos nije dovoljan koža pati, a sve povrede se mnogo teže leče. Osim kože, na udaru su i kosti. Kada je unos proteina na minimunu, povećeva se rizik od preloma.

Postoji rizik od anemije

Anemija je stanje u kome krv nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca koja prenose kiseonik po čitavom telu.

Čak i ljudi koji jedu dovoljno proteina mogu da razviju anemiju ako ne jedu pravu vrste proteina, kaže dr Apovia. Vegani i svi koji izbegavaju proteinske proizvode na bazi životinjskog porekla posebno su u opasnosti od nastanka anemičnog stanja.

Kesten leči čak 13 bolesti: Plod koji čuva srce i bubrege, pun magnezijuma i vitamina C!

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs