Ključan element zdrave ishrane

Izbegavanje proteina nije ni malo naivno: Evo šta se dogodi organizmu kada je unos sveden na minimum!

Princip zdrave ishrane se zasniva na dovoljnom unosu proteina. Oni su od izuzetne važnosti za pravilno funkcionisanje organizma 

Nutricija
Autor:
Foto: Shutterstock

Proteini su ključni element svake zdravog plana ishrane. Ukoliko ne unosite dovoljnu kolilčinu primetićete drastične zdravstvene promene. Osim zdravlja i sam izgled će biti narušen.

 

Proteini nam daju dovoljno snage koja nam je neophodna za čitav dan, zato se trudite da ih unosite svakodnevno u dovoljnim količinama. 

 

Kada je unos sveden na minimum, ovo se dešava organizmu

 

Imaćete iznenadne napade gladi

 

Povremena žudnja za užinom između obroka je normalna, ali ako je ta žudnja učestala, a obrok koji pojedete nije dovoljan da utoli glad, verovatno je da ne jedete dovolju količinu proteina. Oni pomažu u regulisanju šećera u krvi.

 

"Protein će usporiti apsorpciju ugljenih hidrata i regulisa će nivo šećera u krvi, a samim tim će sprečiti pojavu iznenadne gladi", kaže nutricionosta De Fazio.

 

Kineske vežbe za sniženje krvnog pritiska i produžavanje života: Pomažu bolje od tableta!

Usporićete metabolizam

 

"Dijeta sa malo proteina dovodi do gubitka mišića i usporava metabolizam", kaže Karolina Apovian, specijalista za ishranu i mršavljenje.

 

Preporučena dnevna doza proteina iznosi 0,8-1,1 grama po kilogramu telesne mase, bez obzira na fizičku aktivnost ili unos kalorija, tvrde iz nacionalne medicinske akademije.

 

Primetićete značajan pad koncentracije

 

"Fokus i koncentracija se smanjuju kada je ishrana siromašna proteinima", kaže Luiza Petre, kardiolog i stručnjak za ishranu.

 

"Proteini utiču pozitivn na hormone i enzime koji omogućavaju mozgu da pravilno funkcioniše", kaže dr Petre.

 

Horoskopski znaci i njihove amajlije: Otkrijte koji je poludragi kamen baš za vas!

Povrede i modrice će zaceljivati znatno sporije

 

Protein pomaže u rastu i obnavljanju tkiva, zajedno sa mikronutrijentima, antioksidansima i raznim vitaminima. Oni su posebno odgovorni za protok kiseonika i stanje kože. Ukoliko unos nije dovoljan koža pati, a sve povrede se mnogo teže leče. Osim kože, na udaru su i kosti. Kada je unos proteina na minimunu, povećeva se rizik od preloma.

 

Postoji rizik od anemije

 

Anemija je stanje u kome krv nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca koja prenose kiseonik po čitavom telu.

 

Čak i ljudi koji jedu dovoljno proteina mogu da razviju anemiju ako ne jedu pravu vrste proteina, kaže dr Apovia. Vegani i svi koji izbegavaju proteinske proizvode na bazi životinjskog porekla posebno su u opasnosti od nastanka anemičnog stanja.

 

Kesten leči čak 13 bolesti: Plod koji čuva srce i bubrege, pun magnezijuma i vitamina C!

 

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...