Super voće

Ne goji,usporava starenje i obiluje vitaminima: 6 sjajnih efekata dinje na organizam!

Dinju treba jesti što više dok je ima, a za to postoj najmanje šest razloga!

Fitnes & Nutricija
16:31h Autor:
Ne goji,usporava starenje i obiluje vitaminima: 6 sjajnih efekata dinje na organizam!
Foto: Profimedia

Poseduje zavidnu količinu vitamina A neophodnog za dobar ten i vid, kao i vitamin C, a zajedno ova dva moćna antioksidansa štite organizam od kardiovaskularnih bolesti i starenja.

Možete je jesti u većim količinama, a bez bojazni mogu da je konzumiraju i osobe sa viškom kilograma, jer u sto grama ima samo 34 kalorije, malo šećera bez obzira što je slatka, i čak 91 gram vode.

Želite gustu kosu punu volumena? Ova 3 trika će vam to omogućiti!

Poseduje dobitni par vitamina za dobru formu. U izobilju ima vitamina A, neophodnog za ten i vid (u čemu posebno prednjači ananas dinja), kao i vitamina C.

Ova dva antioksidansa zajedno štite organizam od kardiovaskularnih bolesti i starenja.

Dinja je bogata i tiaminom, niacinom, vitaminom B6, folatima, pantotenskom kiselinom. Od minerala sadrži gvožđe, magnezijum, bakar, kalijum, mangan, fosfor.

Neka nova istraživanja tvrde da beta karoten iz dinje pomaže u borbi protiv karcinoma pluća, ali i kod raka grlića materice, želuca i oralnih formi.

Biljna vlakna povoljno deluju na čišćenje organizma od štetnih materija i predstavljaju pravi recept za lečenje nadutosti stomaka.

Ledeni tretman: Novi trend za negu lica u koji se supermodel Kejt Mos kune!

Kalijum, koga ima čak 300 miligrama u sto grama dinje, pomaže organizmu da se oslobodi od viška natrijuma i na taj način snižava krvni pritisak.

Naravno, da bi se postigao efekat dinju treba jesti redovno.

Istovremeno, voda i kalijum iz dinje podstiču rad bubrega i pomažu u klanjanju štetnih materija.

U narodnoj medicini ovaj plod predstavlja lek izbora za osveženje i psihičko smirenje. Naročito se preporučuje posle obilnog znojenja, jer organizmu nadoknađuje izgubljenu tečnost i potrebne minerale.

U narodnoj medicini dinju koriste i za uklanjanje upale žučnih i mokraćnih puteva, kao i kod uboda, opekotina i terapije bola. Koriste se i obloge od isceđenog soka dinje, ili se narendana kriška ili kora stavi na bolno mesto.

Srčani udar može biti neprimetan: Ovo su posledice infarkta preležanog "na nogama"!

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs