Opasne bolesti

Srčani udar može biti neprimetan: Ovo su posledice infarkta preležanog "na nogama"!

Evo kako se otkriva infarkt miokarda

Saveti stručnjaka
Autor:
Foto: Profimedia

Da li može infarkt miokarda biti neprimetan? Možda izgleda čudno što pitamo ovo, s obzirom da je ova akutna katastrofa u kadriovaskularnom sistemu opasna po život. Kako se manifestuje?

Ispostavilo se da se ovakav srčani udar može prebroditi "na nogama".

Nekoliko puta sam video potpunu zbunjenost na licima pacijenata kada sam im čitao EKG i proveravao ehokardiografiju:

"Kada ste imali srčani udar?" pitao sam ih a oni su odgovarali da ga nikad nisu imali.

Infarkt miokarda može se pojaviti i proći potpuno neprimećeno. Ovo je takozvana "glupa" forma. Najčešće se primećuje kod pacijenata sa šećernom bolešću i to zbog smanjenja ukupne osetljivosti na bol.

Ali to ne zna da ova bolest ne ostavlja posledice:

PRVO: infarkt miokarda, kada se preživi "na nogama" stvara povećan rizik od razvoja ponovljene, veće ekstenzije srčanog mišića. Tako da možete smatrati ovaj infarkt upozorenjem za veći i ozbiljniji srčani udar.

DRUGO: lokalne promene na srčanom tkivu, koje su nastale kao posledice ovog malog srčanog udara, dovode do gubitka efikasnosti ovog mesta.

Ožiljak koji se formira nakon srčanog udara ne učestvuje u radu srca, smanjujući njegovu kontraktilnost. Ovo se posebno dobro vidi kada se radi EHO srca.

Zato je izuzetno važno da jednom godišnje obavite pregled srca, posebno EKG i EHO srca, a posebno ako imate arterijsku hipertenziju, koronarnu bolest srca ili dijabetes. Ove bolesti su faktori rizika za pojavu infarkta miokarda.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...