Starenje je prirodan proces i od njega niko nije pobegao. Menja se svaki centimetar našeg tela, na našoj koži su vidljive bore, a zrele godine sa sobom nose i određene promene u ishrani i životnim navikama.
Kako biste sebi olakšali ovaj prelazni period i sprečili potencijalne zdravstvene probleme, posegnite za malim, ali bitnim promenama.
Pobrinite se da vam je metabolizam aktivan
Poznato je da je metabolizam proces svake hemijske reakcije u telu. Za usporeni rad metabolizma postoji nekoliko razloga, a jedan od njih je životna dob čoveka. S godinama, metabolizam usporava i to je neminovno.
Ali, ne brinite, možete ga ubrzati pravilnom ishranom. Stoga, potrudite se da često jedete i da ne preskačete obroke. Još bolje, dodajte više proteina u ishranu jer ćete tako održati mišićne mase i nećete imati problema sa prejedenjem.
Birajte celovite žitarice umesto rafiniranih
Celo zrno je puno vitamina B, kalijuma, magnezijuma i vlakana, što pomaže u probavi i smanjuje rizik od srčanih problema, gojaznosti i dijabetesa.
Jedite više orašastih plodova
Orašasti plodovi su bogati mastima, ugljeno hidratima i hranjivim materijama. Osim toga, antioksidansi koji se nalaze u njima štite ćelije, snižavaju nivo lošeg holesterola i mogu da pomognu kod dijabetesa tipa II.
Ostanite mlade i nakon četrdesete: Evo šta da jedete i kako da vežbate!
Konzumirajte leću
Leća je riznica dobrog zdravlja jer vrvi od vlakana i vitamina B9, koji je takođe poznat kao folna kiselina. Osim što smanjuje nivo lošeg holesterola i smanjuje i rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa i gojaznosti.
Sadrži i mineral poznat kao selen, koji nije prisutan u većini namirnica. Pomaže u borbi protiv raka, a može čak i da poboljša hroničnu astmu.
Uvedite dobre bakterije u ishranu
Svi znamo koliko je važno imati zdravu crevnu floru, a u tome znatno pomažu kefir i jogurt.
Što više masne ribe
Riba je bogat omega-3 mastima i vitaminom D, koji ne samo da mogu sprečiti srčana oboljenja, određene vrste raka, dijabetesa i visokog krvnog pritiska, već pomaže u borbi protiv depresije, ADHD-a, pa čak i šizofrenije.
Osim toga, ublažava i neke simptome menopauze, te se ženama preporučuje da je jedu jednom do tri puta nedeljno. Najzdraviji izbor su losos, haringa, jezerska pastrva ili sardine.
Letovanje sa ljubimcima: Najvažniji saveti!
Pijte zelenu kafu
Zelena zrna kafe imaju više hranljivijih materija jer nisu pečena. Ova vrsta kafe ima veliku količinu antioksidanasa koji mogu pomoći u borbi protiv starenja.
Trudite se da jedete ranije
Prema istraživanju Univerziteta u Pensilvaniji, vreme obroka igra ključnu ulogu u vašem zdravlju i gojenju, piše Brightside.
Ljudi koji jedu kasnije tokom dana (od podneva do 23 sata) imaju tendenciju da dobiju veću težinu i imaju viši nivo insulina i holesterola od onih koji su jeli od 8h do 19 sati. Ako kasno uveče jedete možete dobiti hronične bolesti poput dijabetesa i srčanih oboljenja.
Jedite namirnice bogate kalcijumom
Gotovo svaka ćelija u ljudskom telu na neki način koristi kalcijum. I dok starimo, apsorbujemo sve manje kalcijuma iz hrane, što dovodi do toga da ga naše telo uzima iz naših kostiju.
Stoga, kako biste sprečili nedostatak kalcijuma, uključite u vašu ishranuviše mlečnih proizvoda, konzervisane sardine i badema.
9 supernamirnica koje brzinski popravljaju hormonsku sliku: Bademi nisu jedini!
Jedite raznovrsne namirnice
Voće i povrće sadrži antioksidanse, ali samo deo njih sadrži antocijanin, koji je u osnovi pigment zbog kojeg je voće i povrće lepih svetlih boja.
Ranija istraživanja su pokazala da hrana s visokom koncentracijom antocijana, poput borovnica, cvekle, ljubičastog kupusa ili trešanja, može znatno da poboljša posledice demencije i kardiovaskularni sisstem kod žena.
Nakon četrdesete licu je potrebna posebna nega: Evo kako da uvek ostanete mladoliki!
(Stil.Kurir)