PREPORUKA

5 odličnih razloga da umesto slatkiša jedete urme: Saveti i recept za energetske pločice!

3 urme dnevno prave razliku - evo i kako! 

 

Nutricija 12.03.2019. - 14:59h Autor: Stil
Foto: profimedia

Iako i nisu baš toliko popularne, urme spadaju u veoma važnu hranu za zdravlje našeg organizma. Urme mogu biti idealna zamena za dosta nezdravih deserata, a istovremeno nude dosta korisnih prednosti. 

 

Urme su bogate nutrijentima, kao što su: vlakna, minerali, vitamini i enzimi. 

 

3 urme dnevno prave razliku i to na ovaj način: 

 

1. Poboljšavaju varenje 

 

Prepune su rastvorljivih vlakana i odlično utiču na dobro stanje digestivnog trakta. Stimulišu creva da bolje rade, a takođe i predstavljaju deluju preventivno protiv dijareje i zatvora. 

 

2. Protiv anemije 

 

Anemija i nivo gvožda u organizmu su usko povezani. Anemija je ozbiljno stanje koje izaziva iscrpljenost i umor kod ljudi koji boluju od toga. Srećom, urme su prepune gvožđa, što pomaže krvi da slobodno i jako cirkuliše bez ikakvih prepreka! 

 

3. Jačaju kosti i imunitet 

 

Bogate su magnezijumom, selenom i manganom, pročišćavaju krv, jačaju kosti i imuni sistem. One će takođe obezbediti dovoljno energije da izdržite i najnaporniji dan! 

4. Obezbeđuju energiju za ceo dan

 

Zahvaljujući prirodnim šećerima koji se nalaze u urmama, kao što su: glukoza, saharoza i fruktoza, urme daju energiju vašem telu tokom celog dana. Takođe, vlakna koja se nalaze u urmama su važna zbog toga što pružaju osećaj sitosti, a i dalje vam daju potrebnu energiju da budete aktivni. 

 

5. Održavaju srce zdravim 

 

S obzirom na to da imaju visok nivo kalcijuma, urme uspešno održavaju dobru i zdravu srčanu funkciju. One pritom i smanjuju loš (LDL) holesterol i to održava srce jakim i funkcionalnim. 

 

Najbrži sočni kolač sa urmama i jabukama: Kad jednom probate, stalno ćete ga praviti! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Ako ne znate kako da uključite urme u vašu ishranu, evo jednog slatkog recepta da počnete: 

 

Energetska pločica sa urmama - RECEPT!

 

Potrebni sastojci: 

 

  • pola šoljice kakao praha
  • 1/8 šoljice lomljenih sirovih badema
  • 1/8 šoljice seckanih urmi
  • 1 kašika cimeta 
  • 1/3 topljenog kokosovog ulja
  • kokosove pahuljice (po želji)

 

Priprema: 

 

Ubacite kakao prah, cimet i kokosovo ulje u jednu posudu i dobro promešajte. Prebacite smesu na papir za pečenje. Potom pospite bademe i urme po vrhu. Stavite smesu u frižider i služite ohlađeno. 

 

Prijatno! 

 

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...