OBAVEZNO Pročitajte

O ovom mineralu se retko govori: 8 moćnih uloga selena u vašem organizmu za koje niste znali! Evo u kojim namirnicama se nalazi!

Selen je esencijalni mikronutrijent, odnosno mineral u tragovima koji je izuzetno važan za naše zdravlje!

Nutricija
Autor:
Foto: Shutterstock

Selen je esencijalni mikronutrijent, odnosno mineral u tragovima koji je izuzetno važan za naše zdravlje i našem organizmu je prekopotreban za stvaranje selenoproteina, koji čuvaju ćelije od oksidativnog oštećenja.

 

Međutim, uprkos svemu tome, o ovome mineralu se retko govori i ne pridaje mu se pažnja koju zaslužuje.

 

Osam najvažnijih dobrobiti selena


1. Jača imunološki sistem


Selen je esencijalan mineral koji dosta pridonosi jačanju imuniteta. Vrlo je bitan i za proizvodnju glutation-peroksidaze, enzima koji štiti lipide u ćelijskim membranama.

 

Selen je esencijalni mikronutrijent, odnosno mineral u tragovima koji je izuzetno važan za naše zdravlje!

foto: Shutterstock

Upravo zbog oslabljenog imuniteta koji može biti i rezultat manjka selena, mnogi su ljudi skloni hroničnim prehladama i gripu

 

2. Poboljšava rad mozga i pamćenje


Kratkoročni i dugoročni problemi sa pamćenjem, kao i oslabljen fokus i loša koncentracija, mogu ukazivati na nedostatak ovog minerala.

Zato bi trebalo da povećate doze selena kako biste podstakli rad mozga i poboljšali pamćenje. 

 

3. Štiti od karcinoma


Selen je izuzetno važan antioksidativni mikronutrijent. Ima pomlađujući efekat i štiti od nastanka karcinoma. Osim što štiti od nastanka raka, selen može i usporiti rast postojećeg karcinoma.

 

Jedna nemačka studija, objavljena u časopisu Medizinische Klinik, pokazala je da je kod onih koji su uzimali selen bila manja smrtnost od raka, kao i manja šansa za rak pluća i raka prostate.

Selen takođe igra važnu ulogu i kad je reč o zdravlju dojki. Naime, kod žena obolelih od raka dojke primećene su manje koncentracije selena nego kod zdravih žena.

 

4. Poboljšava plodnost i kod muškaraca i kod žena


Otežano začeće i slaba pokretljivost spermatozoida takođe mogu biti povezani sa manjkom selena u organizmu. Veliki manjak selena može dovesti i do neplodnosti kod muškaraca, ali i kod žena. Neke studije su pokazale da bi selen mogao smanjiti rizik i od pobačaja.

 

5. Jača zdravlje srca i krvnih sudova


Niske količine selena u organizmu povećavaju rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Poznato je, naime, da ovaj mineral deluje protivupalno i da podstiče cirkulaciju i protok krvi, čime jača krvne sudove i zdravlje srca.

 

Tri banane dnevno čine čuda za organizam: Evo šta se događa u telu kada ih pojedete!

foto: Shutterstock

6. Reguliše rad štitne žlezde


Ovaj mineral, naime, deluje tako da podstiče proizvodnju aktivnih hormona štitne žlezde. Dodatnim unosom selena sprečićete simptome poremećaja u radu štitne žlezde kao što su razdražljivost, slabost u mišićima, nesanica, naglo gojenje, mršavljenje i umor.

 

7. Ublažava simptome astme


Preliminarne studije pokazale su da selen može ublažiti i simptome astme poput otežanog disanja. Naučnici tvrde da bi ovaj mineral mogao biti dobra dodatna terapija za sve one koji imaju hroničnu astmu.

 

8. Čisti organizam od toksina i teških metala


Toksini i teški metali negativno se odražavaju na vaše zdravlje. I tu u pomoć uskače – selen. On, naime, na sebe veže teške metale i toksine te pomaže njihovoj eliminaciji iz organizma. Ovaj mineral takođe sprečava da se teški metali vežu na kosti, tkiva, nervni sistem i mozak.

 

Neki od znakova koji upućuju na ozbiljniji manjak selena u organizmu su - veliko opadanje kose i hipotireoza, odnosno usporen rad štitne žlezde.

 

Izvori selena:

 

 • brazilski orah (najbogatiji izvor selena u hrani!)
 • suncokretove semenke
 • urme (sadrže tri puta više selena od banana!)
 • banane
 • grožđe
 • bobičasto voće

 

Za mršavljenje, zdravlje i lepotu: 10 razloga da već sutra kupite čia semenke!

foto: Profimedia
 • čia semenke
 • zob
 • integralni pirinač
 • ječam
 • beli luk
 • kokos

 

Budući da se selen tokom procesa pripreme hrane na visokim temperaturama može uništiti, najbolje je da jedete hranu bogatu selenom u sirovom obliku.


Doziranje

 

Baš kao što manjak selena šteti zdravlju, tako nije dobar ni preterani unos selena. Samo su optimalne doze zdrave. Gornja granica toksičnosti selena je 400 mikrograma – tu dozu nemojte premašiti.

 

Ovo su preporučene doze selena (u mikrogramima):

 

 • deca od 1 do 3 godine: 20 µg/dan
 • deca od 4 do 8 godina: 30 µg/dan
 • deca od 9 do 13 godina: 40 µg/dan
 • deca starija od 14 godina i odrasli: 55 µg/dan
 • trudnice: 60 µg/dan
 • dojilje: 70 µg/dan

 

Saveznik u borbi s neplodnošću: Selen važan za zdravlje jajnika

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs