nega lica

KAKO DA IZGLEDATE MLAĐE BEZ OBZIRA NA GODINE: Dermatolozi imaju savete koje što pre treba da postanu deo vaše rutine

Usvajanjem ovih navika vaše lice će izgledati zategnuto i mladoliko

Nega
Autor:
KAKO DA IZGLEDATE MLAĐE BEZ OBZIRA NA GODINE: Dermatolozi imaju savete koje što pre treba da postanu deo vaše rutine
Foto: Shutterstock

Nema tog pudera koji može savršeno prekriti tragove stresa, godina i nezdravog načina života. Ipak, uz usvajanje nekih kvalitetnijih navika i pravilnu negu kože, možete da izgledate mlađe i vrati svom licu (stari) sjaj.

Lepota dolazi iznutra

Prvo, detoksikacija lica uvođenjem ili češćim konzumiranjem namirnica koje podstiču izbacivanje toksina i čišćenje kože. Na tom su popisu kurkuma, avokado, bobičasto voće, banane, nar, krastavci i riba (pogotovo losos). Sledećih nedelju dana svako jutro popijte i čašu mlake vode s limunom ili čajnom kašicom domaćega jabučnog sirćeta, koji takođe pomažu u oslobađanju toksina.

Lice, Nega, Nega lica, Koža, Prsti, Ruke, Pranje kose
foto: Shutterstock

Postoji još nekoliko sitnica na koje treba obratiti pažnju, a mogu znatno popraviti izgled vašeg tena: obavezno jednom nedeljno menjajte jastučnice, redovno čistite pribor za šminkanje, kao i mobilni uređaj jer se na njemu zadržava mnogo bakterija koje nesvesno možete preneti na lice i izazvati upalne procese.

Dopustiti koži da diše

Dnevna rutina čišćenja lica od presudne je važnosti za zdravlje, elastičnost i teksturu kože lica. Osnovni je deo nege kojom se uklanjaju nečistoće, mejkap, prašina i stare stanice kože kako bi ona lakše disala. Naravno, ne treba preterivati: dva puta na dan optimalan je ritam. Sve češće od toga može biti kontraproduktivno jer će s kože ukloniti i dragocena prirodna ulja.

Umivanje
foto: Thinkstock

Odaberite sredstva prikladna svom tipu kože, koja će poštovati prirodnu ravnotežu i pH kože. Osetljivoj koži najviše odgovaraju nežna sredstva koja je ne iritiraju, masnoj koži sredstva za čišćenje koja će uravnotežiti njenu masnoću, a sredstva za suvu kožu treba da sadrže hranjive sastojke. Nanesite ga na vrhove prstiju te nežnim kružnim masažnim pokretima trljajte lice i vrat. To je dovoljno za pokretanje cirkulacije te odstranjivanje nečistoća i starih stanica s površine kože. Isperite mlakom vodom - vruća previše isušuje lice, a hladna ne razgrađuje i ne uklanja dobro nečistoće.

Dubinsko čišćenje

Klasična sredstva za čišćenje odlična su za površinsko odstranjivanje prljavštine, ostataka mejkapa i mrtvih stanica, no za dubinsko čišćenje nečistoća koje su se zavukle u pore potreban je piling. Najbolje rezultate daju pilinzi s alfa i beta hidroksilnim kiselinama koji se preporučuju jednom nedeljno. Alfa hidroksilne kiseline najčešće se koriste za probleme proširenih ili začepljenih pora te suhu kožu, a beta hidroksilna kiselina čisti začepljene pore i deluje antiseptički te umanjuje upalne procese pa je idealan sastojak za njegu masne kože, kao i one sklone aknama.

Piling, Koža, Lice, Nega, Maska za lice
foto: Profimedia

Nakon pilinga svaka će pora biti očišćena i spremna za dubinsko upijanje proizvoda. Osim klasičnih, sve su popularniji i tzv. dnevni pilinzi koji su dovoljno nežni da ih možete koristiti svakog jutra. Oni pomažu da se skine nevidljivi sloj s površine kože nastao preko noći, a stvaraju blokadu između lica i proizvoda za njegu.

Maske gore!

Maske su izuzetno važne u njezi lica. Svakoj je koži potrebna hidratacija, bila ona suha, masna ili mešovita, posebno kada je spoljni faktori čine osetljivom i dehidriranom. Zato su hidratantne maske odlična infuzija za dehidriranu i suvu kožu pa ju obavezno s vremena na vreme priuštite. Na primer vikendom kad imate više vremena za svoje male bjuti rituale.

Nega Lica
foto: Shutterstock

Maske umanjuju crvenilo lica prouzročeno iritacijama kože i isušivanjem te ostavljaju utisak svežine na licu, pa dehidrirana i beživotna koža odmah nakon nanošenja postaje sveža, nahranjena i baršunasto mekana.

Jedan dobar tonik

Nakon čišćenja i hidriranja lica, pore su još široke i otvorene pa je sledeći korak nanošenje tonika tuferom kako bismo zatvorili pore i osvežili kožu te joj vratili prirodnu pH vrednost. Tržište je preplavljeno različitim vrstama tonika pa odaberite onaj koji je namenjen vašem tipu kože.

nega lica
foto: Profimedia

Šta sve radi dobar tonik? Vlaži kožu i sprečava njeno isušivanje, uklanja kamenac koji ostaje nakon umivanja, deluje antibakterijski i protivupalno (pa je pogodan za kožu sklonu upalama, iritacijama i alergijama) te služi kao važna podloga pre nanošenja seruma i kreme.

Posebna nega

Čarobni napici uvek se čuvaju u minijaturnim bocama, a od svih bjuti proizvoda najveću moć imaju - serumi. Nazivaju ih i eliksirima ili koncentratima za lice, sadrže mnogo aktivnih sastojaka, a strukturirani su tako da omogućuju maksimalnu penetraciju u kožu.

Lice, Devojka, Ogledalo, Lepota, Osmeh, Obrazi, Zubi
foto: Profimedia

Uglavnom su na bazi vode, bez uljne komponente, a zavisno o krajnjem cilju, razlikujemo antiejdž serume, hidratantne serume, serume protiv sivila kože ili hiperpigmentacija, umornog izgleda i slično. Nanose se u kapima, ispod kreme, laganije su strukture te su pravo otkriće za svaku ženu iznad 35 godina. Serum prodire duboko u kožu osiguravajući joj sve aktivne sastojke u dubljim slojevima i ključno je 'oružje' u antiejdž nezi.

Njeno veličanstvo krema

Kreme nemaju takvu sposobnost prodiranja u dublje slojeve kože kao serumi, ali niko to od njih i ne očekuje. Uloga dobre kreme u nezi kože potpuno je drugačija. Ona je tu najpre da stvori barijeru između lica i spoljnih štetnih uticaja. Te polučvrste emulzije ulja i vode glatke su teksture koja klizi po licu, a na vama je da - s obzirom na tip kože - odaberete svoj favorit. Hidratantne kreme odgovaraju svakom tipu, kreme na bazi vode sjajne su za masnu kožu, a suvoj više odgovaraju formule koje sadrže hranjiva ulja.

nega
foto: Shutterstock

Tu je i posebno popularna podvrsta - antiejdž krema, čiji je zadatak zagladiti bore i usporiti stvaranje novih. Kremom kvalitetno nahranjena koža izgledaće zaglađenije, a bore će biti manje vidljive u odnosu na suvu i dehidriranu kožu.

I za kraj...

Savet plus:

- nemojte da nanosite velike količine pudera u prahu koji će vam začepiti pore

- nemojte neprestano da spavate na stomaku jer taj položaj pogoduje stvaranju bora i ne dopušta koži da diše

- izbegavajte predug boravak na suncu, pogotovo bez kreme sa zaštitnim faktorom

- imajte na umu da će se pet ili manje sati sna na dan odraziti na izgled vašeg lica

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs