DELUJU!

Spas za vašu suvu kosu: Ovi moćni prirodni sastojci oporaviće kosu od vrhova do korena! Nema im ravnih!(RECEPTI)

Da li konačno postoji uspešan način da se oslobodite suve kose i napravite savršenu frizuru? Odgovor je – Da!

Nega
Autor:
Spas za vašu suvu kosu: Ovi moćni prirodni sastojci oporaviće kosu od vrhova do korena! Nema im ravnih!(RECEPTI)
Foto: Shutterstock

U nastavku teksta pročitajte sve o najboljem tretmanu za suvu kosu.

Baš kao i koži, vašoj kosi je neophodna redovna hidratacija kako bi imala sjaj, punoću i lepršavost. Koža glave svojim prirodnim funkcijama luči ulja koja pomažu zaštitu sva tri sloja dlake, a posebno onog spoljeg koji je izložen svakodnevnim uticajima iz okruženja.

Ukoliko, iz bilo kog razloga, ova funkcija bude poremećena, folikula dlake postaje nezaštićena i postepeno počinje da se oštećuje. Poremećaj u lučenju pomenutih prirodnih ulja ćete primetiti tako što će kosa izgubiti sjaj i postati beživotna. Ovo su karakteristike nezdrave i suve kose.

Suva kosa uzrok

Oštećena kosa se pretežno javlja kod starije populacije, ali je prisutna i kod mlađih, u zavisnosti od toga šta je uzrok suve kose. On može poticati od spoljnih faktora, ali i onih koji se tiču životnih navika.

Uzroci nastanka suve kose su:

  • predugo izlaganje suncu, vetru i UV zračenju bez zaštite
  • intenzivno provođenje vremena u uslovima izrazito suvog vazduha
  • često kupanje u bazenima sa visokom koncentracijom hlora ili soli
  • Osim ovih, treba obratiti pažnju na uzroke koji se tiču načina na koji tretirate svoju kosu. Zbog toga, odgovorite na sledeća pitanja:
  • Da li prečesto perete kosu (češće od tri puta nedeljno)?
  • Da li su preparati kojima tretirate kosu adekvatni za vaš tip kose ili su suviše agresivni?
  • Da li često sušite kosu fenom, koristite figaro ili pegle za ispravljanje kose?
  • Da li često tretirate kosu jakim preparatima za izbeljivanje?

Ako je odogovor na većinu pitanja potvrdan, trebalo bi da razmislite o promeni navika u negovanju kose. Vrlo često, rukovodeći se samo atraktivnim reklamama ili cenom proizvoda, činimo sebi dugogodišnju štetu koja se kasnije teško ispravlja.

Osim ovih, postoje i uzroci koji su povezani sa načinom ishrane. Oni najprisutniji se tiču neizbalansirane ishrane, odnosno veze između suve kose i nedostatka vitamina. Pokazalo se da nedovoljan unosa vitamina A,B i minerala direktno utiče na oštećenja folikule dlake.

Što se tiče zdravstvenih stanja koja dovode do "lomljena", sušenja i neelastičnosti naše kose, najčešći su: hormonski poremećaji, poremećaj rada štitne žlezde, anoreksija, neuhranjenost ili korišćenje kontraceptivnih pilula. Za bolesti endokrinog sistema, karakteristična je i suva kosa koja opada. Osim na glavi, opadanje dlaka će se u tom slučaju pojaviti i kod obrva i trepavica.

Suva kosa tretman

Već smo spomenuli važnost odgovarajućeg tretmana za suvu i oštećenu kosu. Hajde da se pozabavimo onima koji dugoročno rešavaju problem.

Da biste bili sigurni da radite sve kako treba za vašu zdravu kosu, daćemo vam predloge za kvalitetne tretmane za suvu kosu.

Prvo bi trebalo da počnete od navika u nezi kose. Preporuka je da kosu perete 2-3 puta nedeljno i to odgovarajućim šamponom za vaš tip kose. Svako češće pranje kose, poremetiće pH vrednost kože glave i narušiti produkciju prirodnih ulja koja čine da nam je zdrava i sjajna kosa.

Prilikom sušenja kose, izbegavajte upotrebu fena koliko god je to moguće. To bi značilo da kosu nakon pranja, nežno utapkate peškirom, a zatim prosušite fenom ne duže od 5 minuta. Posle toga, ostavite kosu da se prirodno osuši. Ovako ćete izbeći vreo vazduh iz fena koji direktno oštećuje folikulu dlake.

Osim fena, veoma agresivno dejstvo na kosu imaju i pegle za ravnanje kose i figaro. Oni svojom toplotom direktno isušuju kosu, što na duže staze oštećuje kosu. Znamo da se uz ove aparate postiže frizura baš kao kod frizera, ali ipak pronađite alternativu koja je zdravija.

Kako je u toku sezona sunčanja i kupanja, osim vaše kože, i kosa zaslužuje adekvatnu zaštitu. Na tržištu se mogu naći kvalitetni preparati koji se nanose tokom sunčanja i kupanja u bazenima, odnosno vodi sa solju. Oni čak imaju i odgovarajući SPF, odnosno faktor zaštite od sunca, što će vaše sunčanje učiniti bezbrižnim za kosu.

Šampon za suvu kosu

Potraga za najboljim šamponom za suvu kosu je prilično stresna, pa ćemo vam uz sledeće savete znatno olakšati izbor.

Za početak, trebalo bi da izbegavate šampone sa sulfatima, silikonima i parabenima. Iako će uz ove sastojke, pena prilikom pranja kose biti toliko bogata da ćete pomisliti da nikada bolje i temeljnije niste oprali kosu, izbegavajte ih u potpunosti.

Dužim korišćenjem, sulfati će isušiti kosu i smanjiti lučenje prirodnih ulja kože glave. Da li treba da dodamo da se sulfati koriste u proizvodnji deterdženata i preparata za čišćenje?! Uz sve ovo, postoje istraživanja kojima se upotreba parabena povezuje sa nastankom vrlo ozbiljnih zdravstvenih problema.

Šampon za suvu kosu bi trebalo da ima posebne oznake koji se odnose na – intenzivnu hidrataciju, nizak nivo pH vrednost ili "anti-age" efekat.

Kako izabrati najkvalitetniji šampon za kosu koja je suva

Opredelite se za šampone koji su bogati sastojcima koji je hrane i podstiču njenu regeneraciju. Sledeći put kada budete kupovali šampon za suvu kosu, obavezno se odlučite za onaj koji sadrži jedan ili više od sledećih prirodnih sastojaka:

Maslinovo ulje – prava je riznica antioksidansa i hranljivih elemenata koji jačaju i daju sjaj vašoj suvoj kosi. U prvom redu to su oleinska kiselina, omega-3 i omega-6 masne kiseline, kao i vitamini E i K;

Arganovo ulje – vraća kosi elastičnost, obnavlja ispucale krajeve i podstiče rast nove kose. Ovo ulje sadrži vitamin E i antioksidanse, pa tako obnavlja i kosu koja je suva i oštećena od hemijskih tretmana kao što su farbanje ili trajni mini val.

Med – ovaj slatki sastojak, nalazi se u sastavu šampona, baš zato što obiluje antioksidansima koji štite, ali i regenerišu postojeće vlasi kose;

Kokosovo ulje – masne kiseline sadržane u ovom ulju, uticaće na očuvanje vlažnosti folikula dlake, a ujedno svojim antibakterijskim dejstvom, štititi kosu od negativnih spoljnih uticaja koji je dodatno isušuju

Balzam za suvu kosu

Pored odgovarajućeg šampona, kompletna nega suve kose bi trebalo da uključuje i balzam za suvu kosu. Nakon svakog pranja, kosu bi trebalo tretirati balzamom, koji se u manjoj količini nanosi celom dužinom kose, uz izbegavanje korena kose. Najčešće se ostavlja da deluje na kosi par minuta, a onda se ispira. Kvalitetan balzam hrani kosu i čini je momentalno glatkom i lakom za raščešljavanje.

Dajemo vam predloge za balzame za suvu kosu koje možete napraviti kod kuće.

Balzam sa avokadom i bananom

Za ovaj balzam, potrebno vam je:

  • pola banane
  • 1 avokado
  • 1 jaje
  • 2 supene kašike maslinovog ulja

Oljuštite avokado, odstranite košticu i izgnječite viljuškom dok ne postane kao pasta. Dodajte u istu posudu u kojoj je avokado, i polovinu banane i 2 supene kašike maslinovog ulja. Dobro izblendiraje i na kraju dodajte jaje. Još jednom, sve sastojke izblendirajte da biste dobili pastu.

Ovaj balzam nanosite nakon šamponiranja i ispiranja kose od vrha do krajeva kose i ostavite da deluje 10ak minuta. Nakon ovog vremena, isperite kosu koja će momentalno zasijati. Koristite ga nakon svakog pranja kose.

Balzam sa medom i maslinovim uljem

Već pomenuto dejstvo meda i maslinovog ulja za suvu kosu, treba iskoristiti i putem balzama koji koristite.

Za ovaj balzam je potrebno:

Pomešajte navedene sastojke i nanesite duž cele kose. Bilo bi dobro da bar pola sata držite ovaj balzam na kosi, koristeći kapu za kupanje. Kapa će omogućiti da se folikula dlake otvori i primi sve hranljive sastojke mnogo brže. Nakon ovog vremena, šamponirajte kosu redovno i isperite.

Balzam sa maslinovim uljem i šea buterom

Za ovaj balzam potrebno vam je:

  • pola šoljice maslinovog ulja
  • trećina šoljice šea putera
  • 1 kašičica ulja vitamina E

Zagrejte šea buter kako bi se otopio i postao tečna masa, a zatim dodajte maslinovo ulje. Ostavite ovu masu oko 30 minuta da odstoji. Dodajte, zatim vitamin E. Dobijenu masu možete koristiti kao balzam, nakon šamponiranja kose.

Nanesite celom dužinom kose i ostavite da deluje 15ak minuta. S obzirom da ovaj balzam sadrži maslinovo ulje i shea butter, potrebno je da ponovo šamonirate kosu, nakon što ste balzam držali predviđeno vreme na kosi.

-Najbolje maske za suvu kosu-

Maske za suvu kosu ili pakovanja sadrže veću koncentraciju hranljivih sastojaka i iz ovog razloga se nanose nešto ređe nego balzami za kosu. Preporuka je da ih koristite jedanput nedeljno, pre šamponiranja kose.

U nastavku pročitajte koje su to maske za suvu kosu koje možete napraviti kod kuće.

Maska za suvu kosu od maslinovog ulja

Da bi vaša kosa dobila momentalni sjaj i jačinu, a vremenom i elastičnost, maska sa maslinovim uljem je nezaobilazna. Ulje čajevca je druga komponenta ove maske koja će podstaći rast i povećati volumen i sjaj vaše kose.

Za ovu masku vam je potrebno:

  • 2-4 supene kašike maslinovog ulja (u zavisnosti od dužine kose)
  • 2-4 kapi ulja čajevca

Pomešajte ove sastojke i dobijenu smesu nanesite na kosu, celom njenom dužinom. Stavite kapu za kupanje, kako bi svaka vlas dubinski upila hranljive sastojke, i ostavite masku da deluje bar pola sata. Nakon ovog vremena, temeljno operite kosu šamponom.

Maska za suvu kosu od majoneza

Ako uzmemo u obzir sve sastojke od kojih je majonez napravljen, ne čudi što će sa ovom namirnicom iz frižidera vaša kosa živnuti i zasijati. Sve one masne kiseline u njoj, u kombinaciji sa limunovim sokom, sirćetom i uljima, obezbediće vašoj kosi glatkoću i sjaj.

Za ovu masku vam je potrebno:

  • četvrt šoljice majoneza
  • 1 jaje
  • 1 supena kašika meda
  • 1 supena kašika jabukovog sirćeta

Dobro pomeštajte navedene sastojke, kako bi se dobila konzistentna pasta. Nanesite je celom dužinom kose i ostavite da deluje do 45 minuta. Nakon ovog vremena, operite redovno kosu, šamponom za suvu kosu.

Maska za suvu kosu od jaja

Jaja su bogata proteinima, masnim kiselinama i lecitinom. Vitamini A, B i E iz žumanceta podstiču proizvodnju sebuma i tako hidriraju svaku vlas. Iako ideja o nanošenju jaja na kosu ne zvuči nimalo primamljivo, budite sigurni da činite pravu stvar za regeneraciju oštećene kose koja će dobiti odgovarajuću hidrataciju i sjaj.

Potrebno vam je:

  • 2-3 supene kašike jogurta
  • 1 jaje

Umutite jogurt sa celim jajetom kako bi dobili jedinstvenu masu. Nanesite ovu smesu duž cele kose, od korena do krajeva. Stavite kapu za kupanje i ostavite da maska deluje oko sat vremena. Nakon toga, isperite kosu prvo hladnom vodom, a zatim šamponirajte i redovno operite.

Maska za suvu kosu sa kokosovim uljem

Kokosovo ulje je prava riznica sastojaka koji čuvaju zdravlje vaše kože i kose. Tajna je u lauričnoj kiselini koja ima višestruke benefite. Kada govorimo o primeni kokosovog ulja za suvu kosu, onda mislimo na hidrirajuće dejstvo ovog ulja na folikulu dlake, ali i sprečavanje gubitka proteina koji grade svaku vlas kose.

Iako bi ova maska mogla podrazumevati kombinacije različitih sastojaka sa kokosovim uljem, ovaj put vam preporučujemo da se potpuno oslonite na benefite ovog ulja, samostalno.

Potrebno je da vam kosa bude vlažna. To ćete najbolje postići ako je poprskate sprejom koji je napunjen vodom. Zatim, zagrejte 3-4 kašike kokosovog ulja i nanesite najviše na krajeve kose, a nešto manje prema skalpu. Stavite kapu za kupanje i ostavite da maska deluje 1-2 sata ili najbolje tokom cele noći.

Nakon ovog vremena, isperite kosu mlakom vodom, pa temeljno operite šamponom.

Upornom i posvećenom negom, oporavak suve kose će nastupiti već posle par nedelja. Uvek dajte prednost kvalitetnim i prirodnim sastojcima koji će je dubinski nahraniti i snabdeti dovoljnom količinom vlage. Tako će vaša kosa postati čvršća, elastičnija, ali pre svega – zdrava.

(Stil.kurir.rs/Zdravailepa)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs