Probajte

6 jednostavnih saveta koji će vam rešiti problem osetljive kože glave!

Broj ljudi sa simptomima osetljive kože raste svaki dan, a koža glave nije nikakav izuzetak.

Nega
Autor:
6 jednostavnih saveta koji će vam rešiti problem osetljive kože glave!
Foto: Profimedia

Ukoliko imate prirodno osetljivu kožu, velike su šanse da je takva i “ispod kose”, a na to da vremenom postane osetljiva zbog različitih vidova iritacije utiču mnogi potencijalni faktori: hormoni, glavobolje, preterano izlaganje suncu i/ili toploti, prečesto feniranje i preparati za stilizovanje kose, farbanje… Lista se sama nastavlja. Dakle, isto kao što i koža na licu i telu može postati osetljiva kada je izložena agresivnim spoljnim i unutrašnjim faktorima tako i vaše teme može jednostavno biti iziritirano. Dobra vest jeste da po tom pitanju možete nešto da preduzmete.

NEGA OSELJIVE KOŽE GLAVE

  • Izbegavajte jake šampone - potrebno vam je nežno čišćenje, hidratacija i umirivanje simptoma. Zato je važno da izbegavate jake mirise i šampone koji jako pene (uglavnom zbog sulfata), kao i šampone koji u sebi sadrže boju. Savetujemo vam profesionalne frizerske ili apotekarske brendove koji su dovoljno blagi za čestu upotrebu. Nakon pranja, kosu treba da temeljno isperete, a zatim dodate nežni balzam.
  • Koristite mlaku i toplu ali nikada vrelu vodu - visoke temperature iritiraju kožu i izazivaju gubitak vlage i crvenilo.
  • Probajte posebne tretmane - za ovo postoji čitava niša na tržištu, a možete ih sprovoditi i kod frizera i kod svoje kuće. Najpopularniji proizvodi su losioni koji se ne ispiraju i ampule koje imaju intenzivno hidrirajuće i smirujuće dejstvo. Potražite sastojke poput kamilice, pantenola (i običan rastvor možete naneti posle pranja) i čajevca (ukoliko imate perut). Vrlo često ovi tretmani sadrže i sastojke koji ubijaju gljivice i imaju antibakterijsko dejstvo. Ukoliko imate zaista jake simptome, najbolje je da se obratite dermatologu pošto je moguće da se radi o ekcemu ili psorijazi, a njih ne možete rešiti sami na svoju ruku.
  • Obratite pažnju na proizvode za stilizovanje - oni često mogu sadržati iritanse, a imaju i tendenciju da se “gomilaju i talože” oko korena dlake. Lakovi za kosu, gelovi, ulja, pene i sjajevi, kao i paste za oblikovanje svi sadrže različite sastojke koji mogu pogoršati osetljivost. Čitajte etikete, trudite se da svojoj kosi date i dane odmora i po potrebi koristite šampon za intenzivno čišćenje.
  • Ne preterujte sa četkanjem - umesto klasične velike četke koristite redak češalj.
  • Smanjite upotrebu fena - vreo vazduh isto kao i vrela voda imaju loše dejstvo na osetljivu i/ili iziritiranu kožu. Ostavite kosu da se nekada osuši prirodno, a kada je sušite fenom podesite temperaturu i jačinu na što niže setinge.
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs