saznajte više

Vitamin B6 pomaže u borbi protiv starenja: Jedite ove 3 namirnice i zaboravite kreme protiv bora!

I gde da ga nađemo?

Nega 24.08.2020. - 09:46h Autor: Stil / harpersbaazar.rs
Foto: Shutterstock

Ako su ranije žene mogle samo sanjati da odlože starenje, sada je to sasvim moguće ako se malo potrudite. Sve je već poznato o svojstvima kolagena protiv starenja, ali postoje i drugi lekovi koji pomažu u očuvanju mladosti.

 

Jedan takav lek je vitamin B6 ili piridoksin. Jedno od ključnih svojstava vitamina je da katalizuje proizvodnju ženskog hormona estrogena (jednog od najvažnijih hormona za lepotu i mladost). Već sa oko 30 godina, njegova prirodna proizvodnja u telu primetno usporava, zbog čega koža gubi elastičnost i prirodan sjaj i pojavljuju se prve bore. Sniženi nivo estrogena izaziva hronični porast krvnog pritiska, debljanje, smanjenje brzine metabolizma, oslabljenu kognitivnu funkciju (distrakcija, loše pamćenje, spore mentalne reakcije), krhkost kostiju i loše držanje. Naravno, postoji i hormonska terapija, ali ovo je prilično kontroverzan i težak proces koji bi se trebalo odvijati pod strogim nadzorom lekara, mada se mnogi endokrinolozi snažno protive uplitanju u hormonalnu pozadinu tela, ako za to ne postoje ozbiljne indikacije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Violette (@violette_fr) on

Osim što može da stimuliše prirodnu proizvodnju estrogena, vitamin B6 normalizuje "građevinsku" funkciju tela: podstiče regeneraciju ćelija i štiti ih od oštećenja. Uz to, ima blagotvoran uticaj na zdravlje kardiovaskularnog i nervnog sistema i pomaže u prevenciji bolesti povezanih sa starenjem.

 

Gde mo

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Natasha Poly (@natashapoly) on

žemo da pronađemo vitamin B6?

 

Da bi se izbegao deficit vitamina B6 u organizmu, potrebno je izgraditi pravilnu, uravnoteženu ishranu. Većina piridoksina nalazi se u piletini, govedini i jajima, ali ako ste na biljnoj ishrani, brokoli, karfiol, slatki krompir i banane su odlični izvori vitamina. Pored toga, postoje dodaci ishrani u kojima se vitamin B6 obično kombinuje sa drugim vitaminima njegove grupe i u obliku koji je što lakši za asimilaciju. Ako se odlučite na jednostavniji put i uzmete vitaminski dodatak, svakako se obratite lekaru.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...